Sa razglasne stanice u Boru 1. novembra 1947. godine najavljen je izlazak iz štampe prvog broja lista „Kolektiv“, lista Rudarsko-topioničarskog basena Bor. U proteklih 68 godina do danas odštampana su 2.262 broja u tiražu od 22 miliona primeraka. Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa preko 26.000 fotografija. Počeo je da izlazi na četiri, a dostizao i preko trideset strana, nedeljno, polumesečno, mesečno, u danima kad je spao na samo dvoje novinara i – tromesečno. Informacije koje petočlana redakcija sada štampa mesečno, zahvaljujući sajtu, dnevno su dostupne.





– Strpljivim i marljivim višedecenijskim radom najstarije fabričke novine u zemlji sticale su poverenje čitalaca, a novinari neprocenjivo iskustvo. Ozbiljnim i temeljnim pristupom temama građen je visokomoralni imidž lista, pa zato i danas, u svojoj šezdeset osmoj godini, „Kolektiv“ čvrstim korakom, i sa elanom i energijom osamnaestogodišnjaka, korača ka osmoj deceniji kao ozbiljan i odgovoran list koji profesionalnim informisanjem brani prag dostojanstva kompanije i čuva njene interese, kaže za Danas rukovoditeljka službe za odnose sa javnošću RTB Bor Gorica Tončev Vasilić.

Sve ove decenije „Kolektiv“ je beležio najupečatljivije dane i godine istorije Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Kako one blistave i zlatne, tako i one teške kada se prolazilo kroz tranziciju i privatizaciju.

– Od novinara „Kolektiva“ se oduvek očekivalo, a mi to i dan-danas ispunjavamo, da uvek budemo na strani RTB-a. Da u vreme opšte tabloidizacije, okruženi digitalnom tehnologijom koja nemilosrdno sipa informacije, sačuvamo pristojnost profesije, ali i nepokolebljivost u čuvanju digniteta kompanije, objašnjava Gorica Tončev Vasilić.

Slavljenik „Kolektiv“ podužem spisku do sada dobijenih nagrada pridodao je ove godine priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“, koje je poslovnom glasilu Rudarsko-topioničarskog basena Bor dodeljeno zbog kvalitetnog informisanja, tradicije i očuvanja istorije Bora i Timočke Krajine. U obrazloženju nagrade istaknuto je da „Kolektiv“ profesionalno, kamerom i perom, sa merom, prati svaki korak – i slab i jak – jedne od najvećih srpskih kompanija, beleži život Borana i Majdanpečana, podseća na staro, ali stremi ka novom i slikom i slovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari