Svečanom akademijom, koja je održana u velikoj sali Centra za kulturu, počela je centralna manifestacija obeležavanja velikog jubileja – 190. godišnjice osnivanja prvog Nahijskog suda u Požarevcu, čime je ova vroš postala kolevka srpskog pravosuđa i jedan od centara formiranja moderne državnosti Srbije.

Akademija je otpočela je intoniranjem himne „Božje pravde“, a nakon toga se prisutnima obratio vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Požarevcu Dragan Vukičević: – Osnovan kao Sovjet Nahijski sud u Požarevcu 1821. godine, preko Magistrata ispred Praviteljstva, ovaj sud kao prvostepeni ostaće kao sud Okružnog suda i sud prvostepenog suda, sa kotinuiranim radom do današnjih dana, naglasio je Vukičević ističući značaj ovog jubileja.

Nakon osnivanja prvog Nahijskog suda u Srbiji sa središtem u Požarevcu, sud je nastavio svoj rad i razvoj u kontinuitetu do današnjih dana i to pod različitim nazivima, počev od Magistrata Nahijskog suda Požarevca kada se zvao u period od 1823. godine do 1829. godine i od 1910. godine i potom Višeg suda kako se zove, do današnjih dana se uvek prostirao u Požarevačkom kraju, a sada u Braničevskom okrugu. Tokom svih ovih 190 godina postojanja i rada ovaj sud je kao deo pravosudnog sistema Srbije dao veliki doprinos u jačanju vladavinom prava a samim tim i razvoj demokratije na područiju ovog dela Srbije. Trudićemo se da i dalje u svom radu u skladu sa dugogodišnjom tradicijom ostvarimo dosledne pravne pravce, unapredimo dosledne standard i nastavimo kontinuitet radi samostalnog i nezavisnog sudstva. Jer nezavisno sudstvo u svakoj državi uslov je za napredovanje naroda i države, naglasio je Vučićević.

Ovu svečanost svojim prisustvom uveličala je Snežana Malović minister pravde republike Srbije i tom prilikom se obratila prisutnima ističući značaj današnjeg jubileja. – Sada imamo istorijsku šansu da Srbiju u pravnom smislu učinimo ravnopravnom sa najrazvijenijim Evropskim zemljama, istakla je Snežana Malović, komentarišući aktuelna dešavanja u pravosuđu. Povod našeg okupljanja je posebno važan jer je gotovo dva veka baš u ovom gradu postavljen kamen temeljac za izgradnju modern Srpske države zasnovane na poštovanju i vladavini prava. Kako smo u prvoj polovini XIX veka imali jedan od najnaprednijih ustava, koji je imao jasnu podelu vlasti, tako danas gotovo dva veka kasnije imamo obavezu prema sopstvenoj tradiciji ali i prema budućnosti da taj princip ojačamo. Evropska Unija jeste naš cilj i činimo sve da ga postignemo, važnije od toga je da obezbedimo Evropske standarde i građane i privredu Srbije učinimo ravnopravnim sa svima u Evropi. Samo na taj način postaćemo istinski demokratska zemlja u kojoj je pravo iznad neprava, u kojoj vladaju zakoni, a ne snaga jačeg. Ministarstvo pravde, na čijem sam čelu već više od 3 godine, radi na izgradnji mehanizama i institucija kojima bi se osigurao put u uspostavljanju najviših standarda. U ove tri godine izradili smo novu pravosudnu mrežu, usvojili više od 50 zakona uspostavili nove i osnažili postojeće institucije. Iako je mnogo toga urađeno to nije dovoljno i preostalo nam je mnogo puno posla. Očekujem da se jednakom predanošću nastavimo da radimo, kako bi pravosuđe postavili na mesto koje zaslužuje – među institucije kojima se najviše veruje. Dame i gospodo jubilej kao što je ovaj služe da nas podsete koliko ono što činimo danas može biti značajno za budučnost, rekla je ministarka Malović.

U nastavku svečanosti usledio je kulturno umetnički program koji su pripremili učenici i profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Svečanoj Akademiji prisustvovali su: načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Požarevca Milomir Ilić, zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović, sa saradnicima, njegovo pravosveštenstvo Episkop Požarevačke i Braničevske Eparhije dr Ignjatije Midić i druge zvanični gosti.

U gradskoj galeriji otvorena je izložba Požarevački istorijat Magistrata prvog Nahijskog suda u Srbiji od 1821. godine do 2011. godine. Prisutnima se tim povodom obratila mr Jasmina Nikolić direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari