Kolika kazna očekuje vozača oklopnog vozila Vojske Srbije ukoliko bude proglašen krivim? 1Printskrin Instagram/192

Vozaču oklopnog vozila Vojske Srbije, čije vozilo je u subotu prilikom sudara sa putničkim vozilom usmrtilo petoro osoba, Viši sud u Kraljevu je odredio pritvor do 30 dana. On se sumnjiči za teško delo protiv javnog saobraćaja.

Prema Krivičnom zakoniku, u Srbiji se vozači koji usmrte nekoga u saobraćaju ne optužuju za ubistvo, već za to postoji posebno krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje definiše član 297 Krivičnog zakonika.

Ovo delo ima i nekoliko stavova, a jednom se navodi da je prilikom saobraćajne nesreće jedno ili više lica izgubilo život.

Dakle, iako se u samom krivičnom delu ne spominje ubistvo, ono predviđa smrt osobe kao posledicu ovog dela.

Takođe, ovo krivično delo ne prepoznaje broj smrtno stradalih, tako da je za njegovo postojanje nebitno koliko njih je stradalo. I za jedno i za više stradalih osumnjičenom će se na teret staviti ovo delo.

Maksimalna kazna zatvora za ovo krivično delo je 12 godina

Vozač koji je osumnjičen da je kriv za ovu saobraćajnu nesreću, u kojoj je stradalo petoro ljudi, od kojih troje dece, neće moći da bude osuđen na više od 12 godina, jer je za teško delo protiv javne bezbednosti saobraćaja koje za posledicu ima smrt jednog ili više lica propisana kazna od dve do 12 godina zatvora.

Raspon od deset godina između minimalne i maksimalne kazne zatvora je deset godina, jer se prilikom suđenja u obzir uzimaju razne otežavajuće ili olakšavajuće okolnosti.

Međutim, u sudskoj praksi je veoma retko da se za ovo delo dosuđuju maksimalne kazne zatvora, naročito ukoliko postoji bar neka olakšavajuća okolnost, koja može biti i to da okrivljeni nikada nije bio osuđivan.

Zašto se za usmrćeno lice u saobraćaju ne odgovara za ubistvo ili teško ubistvo?

Osnovna stvar zbog koje to nije moguće je umišljaj.

Za krivična dela ubistvo i teško ubistvo neophodan je umišljaj, dok za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u kojem je neko lice stradalo umišljaj nije potreban, odnosno za ubistvo je potrebna namera da se neko liši života, dok je u saobraćaju dovoljno da je onaj koji je kriv za smrt prekršio neko saobraćajno pravilo i da je to dovelo do pogibije.

Zbog toga je i visina zaprećene kazne za ubistvo veća, pa je za ovo delo propisana kazna zatvora od pet do 15 godina, dok je za teško ubistvo propisana kazna od najmanje 10 godina pa do doživotne kazne zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari