Koliko će Novopazarci plaćati grejanje tokom naredne sezone 1Novi Pazar noću, Foto: N. Kočović

Korisnici centralnog grejanja u Novom Pazaru novu grejnu sezonu, trebalo bi da uđu sa novim cenama grejanja. Gradsko veće je prihvatilo predlog JKP „Gradska toplana“ da cene svojih usluga poveća za 35 odsto. Taj predlog naći će se pred odbornicima gradskog parlamenta.

Prema predlogu cenovnika, koji je potpisao v.d. direktora „Gradske toplane“ Nemanja Mančić, za stambeni prostor, gde se grejanje plaća po korisnoj površini, nova cena je 148,5 dinara po kvadratnom metru, a za poslovni prostor 371, 25 dinara po kvadratu.

Ovi korisnici grejanje plaćaju 12 meseci.

Do sada su vlasnici stanova plaćali 112 dinara po kvadratnom metru. Posle poskupljenja, primera radi, za stan od 50 kvadrata, mesečno će da izdvajaju 7.400 ili za 1.800 dinara više nego u ranijem periodu.

Novi cenovnik imaće i prostori koji grejanje plaćaju po utrošku. Podeljeno je na varijabilnu i fiksnu cenu.

Varijabilne cene za stanove su 8,8 dinara po kilovat satu, a fiksne su 57, 2 dinara po metru kvadratnom i ovi računi se plaćaju 12 meseci.

Kada je u pitanju poslovni prostor, varijabilna cena je 11 dinara po kilovat satu, a fiksna 143 dinara po kvadratnom metru i plaća se u toku cele godine.

Nove cene grejanja važiće od početka grejne sezone, od 15.oktobra. Poslednje poskupljenje centralnog grejanja u ovom gradu bilo je pre osam godina.

Nove cene grejanja, već važe za stambeno – poslovne objekte u nvoizgrađenim višespratnicama, koje imaju svoje sisteme za grejanje. U njima je poskupljenje ide i do 50 odsto više.

Korisnici centralnog grejanja, osim novih cena, od početka grejne sezone, „dobijaju“ novu toplanu na biomasu i dograđenu i rekoinstruisanu toplovodnu mrežu.

Radi se o kapitalnom projektu, vrednom skoro 7 i po miliona dinara, U krugu bivšeg Tekstilnog kombinata „Raška“ završava se izgradnja nove toplane, a kroz centralni deo grada prolazi trasa nove toplovodne mreže, duge 1.600 metara.

Izgradnjom nove toplane, stara, koja koristi mazut, smeštena u samom centru grada prestaje da radi. Time se eliminiše i najveći zagađivač vazduha u gradu.

Sa sadašnjeg toplovoda zagreva se više od 100 hiljada stambenog i poslovnog prostora. Novi sistem duplira kapacitete.

Sredstva za ovu investiciju obezbeđena su od Vlade Švajcarske i nemaćke KfW banke.

Valada Švajcarske učestvuje sa milion evra, a ostalo je kredit, koji je dat na 15 godina bez kamate. Vlada Srbije vratiće 20 odsto sredstava, a ostalo je obaveza lokalne samouprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari