Na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice u Pančevu obustavljene su do nove godine operacije trećeg reda hitnosti u svih osam hirurških grana zbog – nedostatka novca. Planirani broj hirurških zahvata ove vrste za 2008. godinu je obavljen, sredstva su potrošena, pa ukoliko rebalansom republičkog budžeta ne bude izdvojeno još para za ovu namenu, pacijenti koji treba da operišu bruh, žučnu kesu ili uvećanu prostatu, na primer, moraće da sačekaju početak sledeće godine.

– Tokom 2008. godine u našoj bolnici je operisano oko 4.000 ljudi, a sada smo prinuđeni da odložimo 60 do 80 zahvata u naredna dva meseca. Ukoliko republički Fond za zdravstveno osiguranje odobri dodatna sredstva, mi smo spremni da obavimo i ove operacije. Sve ostale intervencije, kao što su tumori kod svih uzrasta stanovnika, operacije dece i hitni slučajevi, biće izvedene bez odlaganja – kaže dr Dušan Stojić, zamenik generalnog direktora Zdravstvenog centra Južni Banat.

Zanimljivo je da je pančevački Zdravstveni centar bio jedini u Srbiji u kome nisu postojale liste čekanja, pa je i iz tog razloga vest o odlaganju operacija izazvala uznemirenost kod pacijenata kojima je potrebna ova vrsta medicinskog tretmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari