„Koliko je moralno i časno potezati to pitanje nakon svega“: Tužiteljka Paunović o tužbama Radonjića 1Foto: Screenshot/YouTube/ Al Jazeera Balkans

Tužiteljka Jasmina Paunović izjavila je u Newsnightu da je „dozvoljeno da se svaka pravosnažna presuda komentariše“.

Tužiteljka Paunović se osvrnula na tužbe koje je podneo bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, jedan od optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji su u februaru oslobođeni odlukom suda, prenosi portal N1.

„U pitanju su parnične tužbe, pre svega, za naknadu nematerijalne štete“, pojasnila je Paunović.

Ona je rekla da treba analizirati postupak iza nas.

„Tragedija se desila pre 25 godina, poslednjih devet godina se vodio sudski postupak protiv četvorice okrivljenih. U dva navrata je donošena osuđujuća presuda, a tek u trećem Apelacioni sud donosi oslobađajuću presudu u odnosu na sve okrivljene, zbog nedostatka dokaza. Opšte poznato je da, ako nema dokaza, to je moglo da se vidi za tih devet godina, kome se i čemu sudilo ako nema dokaza, a ako ih je bilo, onda nije jasno kako postoji oslobađajuća presuda, ali to pripada nekoj drugoj analizi. Suština je ovde da se tužilac osetio da je ugrožen, da mu je naneta nepravda iznošenjem nekih činjenica u javnosti, komentarisanjem same presude. Dozvoljeno je da se svaka pravosnažna presuda komentariše“, kaže ona.

Ovakvu tužbu, kaže ona, „može da podnese svako ko se oseća kao i sam privatni tužilac“.

„Ali se postavlja pitanje koliko je moralno i časno potezati to pitanje nakon svega čemu smo svedočili 25 godina. Koliko ste spremni da opet jednu žrtvu provlačite kroz sudski postupak, to bi bilo više na terenu neke moralne osude nego pravne. Apsolutno smatram neprimerenom jednu ovakvu tužbu, videćemo kakav će epilog doživeti na sudu“, kaže ona.

Dodaje da u tim komentarima „nigde nije pročitala njegovo ime“.

O napadu na Cvijića: „Kao tužilac, ne znam koliko bi mi bile neophodne kamere“

Govoreći o slučaju napada na novinara Vuka Cvijića, kaže da je „sve u rukama tužilaštva“.

„Tužilaštvo u saradnji sa policijom mora da dođe do prikupljenih dokaza, ako zaista postoje snimci, oni moraju da se pripreme, to može malo da potraje, da bi se što bolje i jasnije snimak izoštrio i moglo da se vidi šta se desilo. To može da traje i do mesec dana, pogotovo što je to više kamera“, objašnjava ona.

Vuk Cvijić, dodaje, „ima i povrednu listu“.

„I polomljen mobilni telefon, što sve ukazuje da je došlo do fizičkog nasrtaja na njega. Ja kao tužilac ne znam koliko bi mi bile neophodne kamere. Kako se nekad tužilo i sudilo kad nije bilo kamera“, upitala je.

Javni tužilac Nikola Uskoković, koji je prošle sedmice stupio na funkciju u Više javno tužilaštvo u Beogradu, vraća se u predmet protiv Zorana Marjanovića, optuženog za brutalno ubistvo supruge pevačice Jelene, potvrđeno je za N1 u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, u ponovljenom postupku za ubistvo Jelene Marjanović optužnicu je zastupala tužiteljka Jasmina Paunović, koja je za N1 rekla da je informaciju da ne postupa više u tom predmetu dobila danas od kolege telefonskim putem i to u vreme kada je već bila objavljena u medijima.

„Ovo se očekivalo, mislim da je u redu, ako on smatra da treba da vodi, ali bi trebalo da preuzme i sve druge predmete. Nisam sigurna da će naslediti i druge predmete“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „raditi u VJT je za njih nekolicinu tužilaca i više nego kazna“.

„Protiv nas se piše salva disciplinskih prijava, koje su totalno neosnovane i nesuvisle. Zajednički imenitelj svih njih je u obrazloženju da smo mi neko ko nije nikom tražio dozvolu da bi javno istupio, te u tom smislu se traži i naše izjašnjenje, kako smo i u kom svojstvu istupali javno. Dovodite sebe u situaciju da razmišljate o stvarima koje su više nego jasne. U kom god svojstvu da kažem svoje mišljenje, ne bi trebalo da se shvatam u pogrešnom negativnom kontekstu, a ako tako smatra nekolicina oko Nenada Stefanovića, kako bi naš narod rekao, ćeraćemo se“, kaže ona.

Ona kaže da to ide dotle da je – ostala bez parkinga.

„Ja sam 25 godina u ovom tužilaštvu, parking prostor imam 20 godina unazad. Za to sam da svaki tužilac mora da ima parking prostor, da dolazi sopstvenim automobilom, meni je oteto parking mesto, odlukom petak u 15h, kad nemate prostora nikoga da pitate po kom kriterijumu. Moje parking mesto je dato sekretarici Nenada Stefanovića. Da se ja gradskim prevozom vozim sa svojim okrivljenima, nije nimalo bezbedno“, ukazuje ona.

Dodaje da će najverovatnije podneti prijavu za diskriminaciju u tom slučaju.

„Ne vidim nijedan racionalan razlog za nešto tako. Još četiri zamenika koja su takođe višegodišnji tužioci u VJT, koji su takođe neko od koga moraju mlađe generacije da uče posao, takođe su na ovaj način diskriminisani“, kaže ona.

O Dolovac: „Srećna sam što je napokon jedna presuda koja se odnosi na nasilje“

Osvrnula se i na presudu muškarcu koji je pretio vrhovnoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.

„Ja sam srećna što je napokon jedna presuda koja se odnosi na nasilje. To bi bila za mene svetla tačka u tunelu nasilja da posluži kao sudska praksa u svim drugim slučajevima. Ako ja smatram da sam ja ugrožena time što mi se unese u lice i kaže ‘ti si još živa’, smatram da treba da odgovara. Ja se radujem, napokon, posle dužeg vremena, da dobijemo jednu presudu koja se odnosi na nasilje. Možemo to da gledamo sa različitih uglova, ali ako se neko nalazi na poziciji vrhovnog javnog tužioca i na javnom mestu mu priđe neko i kaže tako nešto, nije baš prijatno. To je subjektivni momenat, to se ceni po tome da li sam se ja zaista tako osetila“, kaže Paunović.

Ističe da je to bio „skraćeni postupak“.

„Svaki skraćeni postupak zahteva mnogo kraće vreme nego kada su složeniji predmeti u pitanju. Smatram da je ovo u redu, videćemo da uporedimo kako teče postupak sa Vukom Cvijićem“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari