Arhiv javnih skupova izneo korigovanu procenu: Koliko učesnika je bilo na protestu protiv Rio Tinta? (FOTO) 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Uveče 10. avgusta Arhiv javnih skupova objavio je preliminarnu procenu posećenosti protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji, koji je tog dana održan na Terazijama.

Kako kažu, procenu o približno 40.000 ljudi uradili su na temelju materijala kojim su u tom trenutku raspolagali.

„Zbog izuzetnog društveno-političkog značaja ovog skupa, narednih dana posvetili smo se prikupljanju dodatnog materijala i snimaka kako bismo došli do preciznije konačne procene. Uvidom u sav prikupljeni materijal, ustanovili smo da je ukupna površina pokrivena demonstrantima iznosila u maksimumu oko 26.000 kvadratnih metara, što je više nego što smo procenili prve večeri“, navode oni.

Takođe, dodaju da su bili u mogućnosti da na dodatnom materijalu precizno uzorkuju gustinu skupa na više mesta, čime su za prosečnu gustinu dobili vrednost 1,8-1,9 osoba po kvadratnom metru. Pomnoženo sa ustanovljenom površinom, to daje broj od 47.000-49.000 prisutnih koji mogu da se vide na priloženim snimcima.

Arhiv javnih skupova izneo korigovanu procenu: Koliko učesnika je bilo na protestu protiv Rio Tinta? (FOTO) 2
Foto: Arhiv javnih skupova

„Kada ovome dodamo ljude u pasažu prema Nušićevoj ulici i Bezistanu, koji se ne vide na snimcima, kao i nekoliko stotina onih koji su stajali raštrkani van glavnine okupljene mase, broj okupljenih možemo zaokružiti na oko 50.000 ljudi, u momentu najveće brojnosti koja je pokrivena dostupnim snimcima“, navodi Arhiv.

Arhiv javnih skupova se izvinjava javnosti i organizatorima ovog protesta zbog ranije objavljene niže procene i izražava spremnost da svim zainteresovanima predoči materijal i detaljan postupak dolaženja do konačne procene, proučuju putem saopštenja.

Arhiv javnih skupova izneo korigovanu procenu: Koliko učesnika je bilo na protestu protiv Rio Tinta? (FOTO) 3
Foto: Arhiv javnih skupova

„Ovom prilikom želimo da se osvrnemo i na druge procene veličine ovog skupa koje su se čule u javnosti. Jedine dve za koje je objašnjen način dobijanja su procena MUP-a o 24.000-27.000 učesnika, kao i procena Pokreta Kreni-Promeni o najmanje 119.000 ljudi. Procena MUP-a navodno je dobijena uz pomoć softvera, ali nije rečeno u kom trenutku niti na temelju kog materijala. Ima osnova za pretpostavku da se ta procena odnosi na vreme najavljenog početka protesta oko 19 časova, ali broj prisutnih se posle toga praktično duplirao, pa smatramo da bi bilo profesionalno da i MUP izađe sa korekcijom svoje procene“, ukazuju oni.

Takođe dodaju da se procena Pokreta Kreni-Promeni zasniva na pretpostavljenoj prosečnoj gustini od 4 osobe po kvadratnom metru na čitavoj površini.

„Nerealnost ovakve paušalne pretpostavke Arhiv javnih skupova dosledno dokazuje strpljivim merenjem svakog većeg javnog skupa. Maksimalna lokalna gustina koju smo izmerili ispred bine na beogradskom protestu protiv Rio Tinta iznosila je 3,2 osobe po kvadratnom metru, dok je prosečna vrednost na celoj površini daleko ispod toga. Prema dokumentaciji Arhiva javnih skupova, dostupnoj na www.javniskupovi.org, protest pod nazivom „Rudnika neće biti“ od 10. avgusta ove godine nalazi se među deset najvećih javnih skupova na otvorenom u istoriji Beograda“, zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari