Za razliku od većine lokalnih političara i ogranaka političkih stranaka koji se više od dve sedmice bave uzrocima izlaska DS iz desetogodišnje koalicije sa Novom Srbijom, u OO LDP upozoravaju da su posledice raspada i formiranje nove koalicije od mnogo većeg značaja nego razlozi zbog kojih su se razišli DS i NS.

Za razliku od većine lokalnih političara i ogranaka političkih stranaka koji se više od dve sedmice bave uzrocima izlaska DS iz desetogodišnje koalicije sa Novom Srbijom, u OO LDP upozoravaju da su posledice raspada i formiranje nove koalicije od mnogo većeg značaja nego razlozi zbog kojih su se razišli DS i NS.
Ivan Đukić, portparol OO LDP, smatra da je desetogodišnja saradnja ove dve političke partije na lokalnom nivou, koje ujedno i čine okosnicu vladajuće koalicije, sve vreme bila zasnovana na ličnim interesima funkcionera ove dve stranke, a ne na programskim sličnostima ili interesu grada i opštine. Po njegovoj oceni, zadatak LDP u ovom trenutku je da građanima Čačka ukažu na ovu činjenicu, a ne da se bave uzrocima raskola.
– Bivšu koaliciju nikada nije povezivalo nastojanje da u praksi realizuje sve ono što su partije koje su je činile i čine obećavale u predizbornim kampanjama i za šta su im građani davali poverenje. Drugim rečima, vladajuća opštinska koalicija od svog nastanka do danas nikada nije bila politička već personalna koalicija, a pravu sliku njihovog decenijskog upravljanja gradom i opštinom predstavlja stanje u institucijama i opštinskim javnim preduzećima od kojih najveći deo posluje sa gubicima čiju sanaciju već deset godina finansiraju poreski obveznici – smatra Đukić.
Komentarušući najavu predsednika opštine Čačak Velimira Stanojevića da će za dvadesetak dana Nova Srbija ponovo obezbediti skupštinsku većinu, član OO LDP i šef Izbornog štaba Dragan Bisenić je na konferenciji za novinare postavio javno pitanje koliko će poreske obveznike koštati formiranje nove vladajuće koalicije ili obezbeđivanje većine u lokalnom parlamentu. Bisenić je podsetio da su radna mesta u opštinskim javnim preduzećima i opštinskoj upravi i plaćene funkcije u upravnim i nadzornim odborima tokom prethodnih godina predstavljala najčešću monetu u političkim trgovinama.
– Članovi naše partije su još uvek u nedoumici da li je izlazak DS iz lokalne vlasti zasnovan na političkom marketingu ili stvarnoj želji da se napravi zaokret u političkom delovanju na lokalnom nivou. Mnogo važnije pitanje za Čačane je koliko će ih sve ovo što se dešava koštati. Svima je već sada jasno da će političke partije koje budu ušle u novu koaliciju ili će Novoj Srbiji od sednice do sednice skupštine obezbeđivati većinu za to tražiti protivusluge. Od formiranja OO LDP neprekidno upozoravamo da je zahvaljujući političkim trgovanjima čačanska opština došla u situaciju da su javna preduzeća i opštinska uprava naprosto prebukirani zaposlenima za koje se često izmišljaju radna mesta. Nažalost, njih ne finansiraju ni funkcioneri ni političke stranke, već poreski obveznici koje niko ništa ne pita. Najbolju ilustraciju cene političkih trgovina predstavlja podatak da se broj zaposlenih u opštinskim javnim preduzećima i opštinskoj upravi u odnosu na vreme pre političkih promena u Čačku bezmalo utrostručio. Da apsurd bude veći, pred svake nove izbore sve političke partije godinama obećavaju racionalizaciju opštinske uprave, na čemu se sve i završava – kaže Dragan Bisenić.
Uprkos pažnji koju je izazvao prelazak OO DS u opoziciju, za OO LDP to još uvek ne predstavlja dovoljan dokaz da je reč o redefinisanju ili pročišćenju lokalne političke scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari