Koliko se do sada prijavilo za vantelesnu oplodnju uvezenim jajnim ćelijama? 1Foto: Centar za vantelesnu oplodnju

Od ove godine u Srbiji je omogućen je postupak vantelesne oplodnje o trošku države i doniranim ćelijama. Direktor GAK-a profesor Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da se do sada javilo više od 600 zainteresovanih parova za postupak VTO doniranim materijalom, a da je iz inostranstva naručeno dvadesetak setova ćelija.

Država je potpisala ugovore sa bankama ćelija u Danskoj, Češkoj i Španiji, a Stefanović je kazao za RTS da se poseglo za uvozom jer je bilo samo nekoliko domaćih donora.

On je podsetio da se postupci veštačke oplodnje sa doniranim ćelijama obavljaju na ženama kojima su zbog bolesti odstranjeni reproduktivni organi ili čije ćelije nisu adekvatne.

Kako je naveo, procenu vrši stručna komisija pri svakoj ustanovi koja se bavi vantelesnom oplodnjom.

Uslov je da žena ima do 45 godina kao i da su iscrpljene sve mogućnosti lečenja steriliteta.

Par ili pojedinac, (žene bez partnera), imaju pravo na tri pokušaja oplodnje o trošku države a od toga jedan uzorak ćelija može biti iz uvoza – tri uzorka spermatozoida ili šest jajnih ćelija.

Ko ne zadovljava te uslove postupak može obaviti o sopstvenom trošku. Stefanović naglašava da je trenutno je u završnoj fazi portal za takve pacijente, a to mogu da učine i strani državljani.

Nacionalni centar za onkofertilitet na GAK-u omogućava da žene obolele od karcinoma zamrznu ćelije ili tkiva i kada završe lečenje uđu u postupak vantelesne oplodnje.

„Kroz Centar je prošlo preko hiljadu pacijenata. Reč je o ginekološkim, hemotološkim, digestivnim, neurohirurškim malignitetima, a dešava se da žene pogodi bolest i tokom trudnoće“, kaže Stefanović, dodajući da se embrioni i tkiva zamrzavaju i čuvaju o trošku države, dok ne dođe do izlečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari