Nenajavljeno smenjivanje predsednika Skupštine opštine Bor Dragana Žikića Socijalističke partije Srbije (SPS) koje je inicirao šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) i narodni poslanik Milinko Živković otvara neka pitanja.


– Razlog za hitnost predložene tačke dnevnog reda je neodgovorno ponašanje u vršenju funkcije predsednika Skupštine opštine Bor, nedovoljna transparentnost u radu, nedonošenje bitnih akata na vreme u skladu sa donetim regulativama, a koje imaju za posledicu nemogućnost primene i usklađivanja propisa na lokalnom nivou, što se reflektuje kako na građane tako i na opštinska preduzeća – kazao je Živković za skupštinskom govornicom, dodajući i da je zahtev za smenu prvog čoveka lokalne Skupštine, inače predsednika borskih socijalista, potpisima podržalo 12 odbornika opozicionih stranaka.

U raspravi koja je prekjuče usledila od dosadašnjeg predsednika SO Bor Dragana Žikića se čulo da nije iznenađen zahtevom za njegovu smenu, ocenivši da se tokom mandata suprotstavljao navodnim nezakonitim radnjama.

– Zalagao sam se za poštovanje zakona, naročito u postupku javnih nabavki, gde je bilo mnogih nepravilnosti. Osim za kružni tok na IV kilometru, ne postoji nijedan projekat niti dozvola. Zašto se tako radilo, neka ispitaju oni od kojih se to očekuje – kazao je Žikić, koji takođe smatra da njegovom smenom u opoziciju odlazi i SPS, iako inicijatori smene ističu da nemaju ništa protiv socijalista.

– Smatram da je vlast dobro funkcionisala i radila u prethodne dve i po godine, ali u poslednjih nekoliko meseci ima problema u koalicionim dogovorima. Zato je odbornička grupa URS podržala predlog naprednjaka i glasali smo za Žikićevu smenu – naglasio je šef odborničke grupe URS-a Vidoje Adamović, koja je deo vladajuće većine.

U lokalnom parlamentu u Boru ima i onih koji smatraju da smena Dragana Žikića nije dovoljna da bi nova vlast uspešnije funkcionisala, kao što je odbornik VDSS-a Predrag Balašević, koji smatra da se ovom smenom neće uraditi mnogo i ukoliko nova politička većina želi da napravi nešto novo, trebalo bi da povuče još neke poteze odnosno da još neki treba da odu sa svojih funkcija. Na ovoj sednici SO Bor usvojena je odluka o prvom rebalansu opštinskog budžeta u 2013. godini, kojom je predviđeno da se prihod u opštinskom budžetu uveća za skoro 147,6 miliona dinara. Polovina tih sredstava, 70 miliona dinara, očekuje se od namenskih prihoda za Budžetski fond za zaštitu životne sredine. Zbog nedostatka kvoruma sednica je prekinuta, pa će o preostalih 28 tačaka dnevnog reda odbornici raspravljati na nastavku ove sednice lokalne Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari