Koliko su Zrenjaninke pogođene karcinomima materice 1Foto: M.P./Danas

U proteklih devet godina, od kada je se u Domu zdravlja Zrenjanin sprovodi organizovani skrining grlića materice, otkriveno je 53 žene sa karcinomom grlića, a kod 299 žena su otkrivene premaligne promene.

Sva stanja premalignih promena su uspešno otklonjena konizacijom grlića i na taj način ženama je spašen život od izuzetno malignog oboljenja, navode u Domu zdravlja Zrenjanin.

„Skrining podrazumeva pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma bolesti, kojima se mogu otkriti najranije promene u tkivu grlića kada je efikasnost lečenja najveća. Skrining mora biti masovan, brz, jednostavan, jeftin i efikasan. On ne podrazumeva dodatnu dijagnostiku kao što je kolposkopija i ultrazvuk, koji se radi samo ako je nalaz Papanikolau testa (PAPA) patološki ili ako to zahteva ginekolog tokom samog pregleda“, objašnjava Dr Dragan Ilić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu je sprovodilo ginekološke preventivne preglede i tokom pandemije, kažu u Domu zdravlja i ističu na su tokom vanrednog stanja, preventivni ginekološki pregledi isključivo rađeni trudnicama i ženama sa simptomima.

Po ukidanju vanrednog stanja nastavljeno je sa preventivnim ginekološkim pregledima.

Skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – uzimanje PAPA brisa i kolposkopija je rađena u kontinuitetu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari