Koliko to stvarno košta Zrenjaninski prečistač vode 1Foto: Prikaz kako je zrenjaninski pogon trebao da izgleda

Ne kupujemo tehnologiju, ne gradimo fabriku i ne zadužujemo se kod banaka, već italijanskom partneru plaćamo uslugu prečišćavanja vode, pričali su početkom 2015. godine građanima Zrenjanina i vlast i rukovodstvo JKP “Vodovod i kanalizacija” kada je potpisan ugovor sa Grupom Zillio kako bi se rešila agonija sa neispravnom vodom. Obećanje je glasilo – voda do kraja godine. Ništa od toga nije ispunjeno.

-Tek nakon probnog rada i nemogućnosti dobijanja dozvola, gradska vlast je otkrila da postoje zakonske prepreke, da privatna firma ne može da se bavi komunalnom delatnošću kakva je prečišćavanje i distribucija vode. Posla ovog velikog promašaja i sramote, predloženo je solomonsko rešenje da grad otkupi prečistač za koji ne zna koliko košta, ne zna se kako radi i ne zna se kolika će biti cena prečišćene vode – navodi odbornik DJB Aleksandar Korovljev.

U 2015. godini, kada je potpisan ugovor sa italijanskom firmom Zillio kao investitorom, navedeno je da je ugovoreno investiranje 6,5 miliona evra a potpisani ugovor predviđa 20 godina eksploatacije, koja bi omogućila zaradu od 40 miliona evra. Danas je u opticaju cifra od 8,5 miliona evra, koliko bi trebalo da vredi prečistač vode što otvara pitanje da li investitor odlazi bez ikakvih obaveza.

-Teško je naći reči kojima se može opisati neznanje, neobaveštenost, nestručnost i bahatost svih koji su u ime grada bili uključeni u ovaj posao. Ostavke bi bile moralni čin a otkazi i suspenzije znak da je lokalna samouprava odgovorna – stav je odbornika Korovljeva.

Podizanje prečistača od početka prate kontroverze, radovi su kasnili, počeli su krajem 2016. godine, dok je pogon izgrađen sredinom 2017. godine uz testiranje i puštanje vode, pa zatim njenu obustavu. Da li se i koliko odstupilo od prvobitnog rešenja znaju samo nosioci posla, kao i koja oprema, i kojih sve proizvođača, je ugrađivana. U međuvremenu je sa zvanične prezentacije Grupe Zillio uklonjen projekat prečistača u Zrenjaninu, jedna moderna vizija polumontažnog pogona, tako da se ovaj projekat više ne spominje u referencama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari