PODRSKA DELA OPOZICIJE POLICAJCIMA KOJI SU OTKRILI "JOVANJICU"foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio 20. oktobra da je postalo pravosnažno prvostepeno rešenje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kojim se privremeno oduzima imovina okrivljenog Predraga Koluvije. N1 nezvanično saznaje da nije usvojen predlog tužilaštva i za privremeno oduzimanje magacina na Zvezdari i šest parcela u Staroj Pazovi.

Na odluku o privremenom oduzimanju imovine Apelacionom sudu se žalio i sam Koluvija, ali je njegovu žalbu drugostepeni sud odbacio.

Kako je danas saopšteno iz Tužilaštva, Koluviji su privremeno oduzeti: stan od 91 m2 na Zvezdari, četiri katastarske parcele u Irigu i katastarska parcela površine 51795 m2 na kojoj se nalazi devet zgrada u Staroj Pazovi.

Konkretno reč je o objektima izgrađenim bez odobrenja za izgradnju i to 1. – plastenik površine 9268 m2, 2. – nova upravna zgrada bruto površine 522 m2, 3. rasadnik površine 682 m2, 4. trafo stanica 22 m2, 5. upravna zgrada odnosno zgrada za smeštaj radnika površine 169 m2, 6. zgrada nove portirnice bruto površine 40 m2, 7. hladnjače površine 2407 m2, 8. zgrada za smeštaj agregata od 40 m2 i 9. staklenik (osam komada) površine 640 m2.

Podsetimo, Predrag Koluvija je uhapšen 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenila 660 kg već osušene marihuane i više od 60 hiljada stabljika kanabisa.

Protiv njega u toku su dva sudska postupka, u javnosti poznatija kao „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ i u oba ga tuzilaštvo označava kao organizatora kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i prodavala marihuanu.

U „Jovanjici 1“, sudsko veće je drugi put izuzelo dokaze koji podrazumevaju i više od 660 kg osušenog kanabisa na pronađene na „Jovanjici“, 18. novembra 2019. godine, prilikom jednog od policijskih pretresanja imanja.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici „Jovanjice“, kao ni tadašnji branilac Predraga Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Inspektori koji su svedočili u ovom postupku, a koji su učestvovali u policijskim akcijama, objasnili su da su imali naredbu za pretres i tog 18. novembra 2019, zatim da im je iz suda rečeno da nije bilo moguće obezbediti prisustvo Koluvije, budući da se pretres obavljao u popodnevnim časovima, posle radnog vremena,a da suvlasnik Jovanjice Aleksandar Anđić, nije bio dostupan na broj telefona na koji im se inače javljao do tada, a tadašnja advokatica Koluvije Zora Dobričanin Nikodinović im je kazala da ne želi da prisustvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari