Glavni komandant pobunjenika FARC, Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, predala se juče vlastima, saopštili su zvaničnici. Neli Avila Moreno, poznatija kao Karina tereti se za lanac ubistava i otmica, kao i za ucene u severozapadnom regionu Antigva. Njena predaja predstavlja svojevrsnu pobedu za predsednika Alvara Uribea koji je 2002.

Glavni komandant pobunjenika FARC, Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, predala se juče vlastima, saopštili su zvaničnici. Neli Avila Moreno, poznatija kao Karina tereti se za lanac ubistava i otmica, kao i za ucene u severozapadnom regionu Antigva. Njena predaja predstavlja svojevrsnu pobedu za predsednika Alvara Uribea koji je 2002. snagama bezbednosti naredio da njihova glavna meta bude upravo Karina, navode dopisnici iz Kolumbije. Pre dve nedelje predsednik Uribe uputio je javnu poruku Karini u kojoj joj garantuje bezbednost ukoliko se bude predala.
Grupa FARC se već više od 40 godina bori za rušenje vlade. Karina je „gotovo umrla od gladi“ kada se zajedno sa još jednim gerilcem, poznatim pod imenom Mičin predala, saopštio je ministar odbrane Kolumbije Huan Manuel Santos.
Karina sa svojih četrdeset i neku godinu već ima reputaciju neustrašive u regionu Antigva, a mnogi biznismeni i rančeri bili su meta ucena, kidnapovanja i ubistava. Nema sumnje da je njena borba bila srčana, kažu upućeni, što dokazuju ožiljci i rane po njenom telu: Karina je ostala bez jednog oka u borbi, ima ožiljke duž celog lica i rane od metaka na rukama. Godine 2002. za njenu glavu bila je ponuđena suma od 800.000 dolara. Dopisnici iz Kolumbije navode da je Karina pravi primer žene iz redova pobunjeničke vojske. U redovima FARC, inače, ima više od trećine žena. Od kada je njen šef Ivan Rios, pripadnik sedmočlanog sektretarijata rukovodstva FARC, ubijen u martu, Karina je ostala jedini komandant divizije FARC u Antigvi. Kolumbijski mediji ističu da je ubistvom Riosa počela dezintegracija u FARC, koji je od tada suočen s neprestanom vojnom ofanzivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari