Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ iz Vršca, prva je bolnica u Srbiji koja je svoje pacijente postavila na pozorišne daske. U okviru bolnice osnovano je amatersko pozorište „Prozor“ u nameri da se komedijom, kao jednom vrstom terapije, pacijenti leče i izleče.

U ovom jedinstvenom pozorištu igraju bivši i sadašnji pacijenti psihijatrijske bolnice, koji su pre dva dana svoje glumačke sposobnosti predstavili u Ateljeu 212 i to u predstavi Radovan 3. u kojoj je učestvovao i poznati multimedijalni umetnik Kosta Bunuševac iz Beograda.

Ova vršačka psihijatrijska ustanova je prvi put počela sa primenom ove vrste terapije pre četiri godine, a 2009. godine su glumci amateri odigrali prvu pozorišnu predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića u Narodnom pozorištu u Vršcu.

– Ponosni smo da smo prva bolnica ove vrste u Srbiji koja je svoje pacijente postavila na pozorišne daske. Teoriju da pacijente treba lečiti savremenim metodima, humano, bez stigme, bolnica je još jednom pokazala i dokazala u praksi, zahvaljujući lekarima koji podržavaju ove vidove terapija. Posebno mesto pripada direktoru ustanove Dr Tatjani Voskresenski i njenim kolegama, vrsnim stručnjacima iz oblasti psihijatrije – kaže za Danas rukovodilac i režiser ovog jedinstvenog pozorišta prof. Miroslava Kućančanin.

Direktorka bolnice kaže da najgore na psihu svakog čoveka utiče to što lečenjem u psihijatrijskoj bolnici on biva stigmatizovan, odnosno obeležen za sva vremena kao bolestan čovek, i nakon toga teško prihvaćen od ostalog dela društva koje ga na svakom koraku izdvaja kao nešto posebno i negativno po okruženje.

Profesor Miroslava Kućančanin objašnjava da je pozorište „Prozor“ svetlo za pacijente, izlazak u svet, druženje, igra i radost. Razbija depresiju, razbuktava maštu, čini ljude srećnijim i zdravijim, vraća im nadu u ozdravljenje. Svi članovi radionice slažu se da je komedija lek uz koji se opuštaju i pacijenti ali i gledaoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari