Komemoracija u Zagrebu: Malo ih je od takvog formata 1

Oliver Ivanović bio je jedan od najistaknutijih političara među Srbima na području bivše Jugoslavije, rečeno je na komemoraciji u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u čast jednom od predvodnika kosovskih Srba, ubijenom u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je da je Ivanović bio ustrajan u svom političkom poslanju.

„Nije odustajao od onog čemu je posvetio 20 godina svog života. Na prostorima bivše Jugoslavije bilo je malo onih koji su poput njega mogli doći svugdje i razgovarati sa svima. Oliver je bio čovjek pun energije i vedrine koje ga nisu napuštale ni u pritvoru i zatvoru, gdje je proveo tri godine zbog optužbi za navodne ratne zločine“, rekao je Pupovac.

 Ivanovića je ocijenio kao neustrašivog govornika bez straha, koji je bio svjestan da bi mogao doživjeti negativne posljedice zbog iznošenja stavova i istine. 

„Ne znamo kakvi će biti odnosi između Albanaca i Srba na Kosovu nakon Oliverovog ubojstva, ali znamo da će Srbi imati manje samopouzdanja, a upravo je gubitak samopouzdanja glavni problem s kojim se sreću“, zaključio je Pupovac.

Izražavam sućut njegovoj obitelji, prijateljima, ali i svima u regiji jer u Jugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Bio je jedinstven jer je mogao razgovarati s Albancima na odličnom albanskom jeziku. Njegov nasilni odlazak nanio je štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom dijelu Evrope – rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Po njenim riječima, Ivanović je pokazao da su podjele na Albance, Srbe i Hrvate od sekundarnog značaja, dok je od prvorazrednog je značaja podjela na dvije grupe – pristojne, hrabre i istinoljubive s jedne te kabadahije i kriminalce s druge strane. Takva se podjela skriva, a etničke se podjele ističu u prvi plan. Ivanovićevu sudbinu nazvala je ironičnom jer je 2014. uhapšen zbog poticanja na ratne zločine, pa je proveo tri godine u zatvoru. Pokazalo da optužbe nisu imale veze sa stvarnošću jer je u jednoj od točaka oslobođen, a za ostale je predmet vraćen na ponovno suđenje.

„Bio je hrabar, otvoren, poduzetan i spreman biti u manjini. Njegov primjer govori da za sve ljude koji žive i koji će doći moramo osigurati da imaju svoju povijest, istine i ideale“, rekla je Pusić.

O Ivanoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega u karateu, međunarodni sudac u ovom sportu Ilija Smoljenović.

„Za karate je najvažnije srce, a da bi bio sudac u tom sportu, trebaš biti objektivan i brzo donositi odluke. Kod Olivera su plijenili njegova neposrednost, spontanost, iskrenost i srdačnost. Svi su ga poštovali i voljeli, bez obzira bili Srbi ili Albanci“, rekao je Smoljenović i dodao da je Ivanović bio čovjek širokih vidika i nikad nije bio nacionalist.

O Ivanoviću je govorio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je također rodom iz Kosovske Mitrovice.

„Znao je dijeliti pravdu i ispravljati greške drugih“, rekao je Kajtazi.

Na komemoraciji su bili ambasadorka Srbije Mira Nikolić sa suradnicima, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, predstavnici Srba u državnim uredima i ministarstvima, predstavnici lokalne samouprave, kao i drugi članovi srpske zajednice. Nakon komemoracije, Ivanoviću je u Sabornom hramu Sv. Preobraženja gospodnjeg održan pomen koji je služio paroh Duško Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari