U Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana koje imaju status kandidata za pridruženje EU, ali i onim koje teže da postanu deo evropske porodice, najviše negodovanja ovih dana bilo je upućeno ka Evropskoj komisiji, koja u narednom mandatu, pod vođstvom Žan-Klod Junkera, neće imati komesara za proširenje.

Međutim, imaće komesara za susedstvo i pregovore o proširenju – Johanesa Hana. Ovaj austrijski političar će, dakle, u svom resoru imati i politiku partnerstva s istočnim zemljama i proširenja. Tako će Han na neki način naslediti Štefana Filea u novom sastavu EK.

Austrijanac, koji je obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku, na dužnost će stupiti 1. novembra. Junker je već izjavio da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti prijema novih članica u EU, ali će pregovore o pridruživanju nadgledati upravo Han. On je kao komesar za regionalnu politiku već imao prilike da dobro upozna Zapadni Balkan. Aktivno je podržavao Jadransko-jonsku inicijativu čija je Srbija članica, a bio je među prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju i BiH nakon poplava u maju.

Han je rođen 2. decembra 1957. Član je Austrijske narodne stranke i Evropske narodne partije. Studirao je na Univerzitetu u Beču, gde je i doktorirao filozofiju 1987. Upravo su se oko njegove doktorske disertacije pojavile kontroverze. U maju 2007. akademik Štefan Veber optužio je Hana za „apsolutno neuredan“ doktorat, tvrdeći da je kopirao mnoge stranice iz drugih knjiga, a da ih nije pravilno naveo. Iako plagijat nije potvrdila komisija, u junu 2009. Herbert Harovic, profesor filozofije na Univerzitetu u Beču, objavio je da Hanov rad sadrži desetine stavova koji nisu citirani. Univerzitet ni tada nije pokrenuo postupak. Onda je 2011. Piter Pilc iz Zelenih naručio od Vebera da ponovo proceni Hanov doktorat. Krajem maja, ekspertska grupa je objavila zaključke, navodeći 76 slučajeva plagijata. Han je negirao optužbe tvrdeći da su „politički motivisane i nebitne“.

Političku karijeru je započeo u omladini OVP. Bio je predsednik bečke grupe od 1980. do 1985. Nakon toga, bio je aktivan u austrijskom Saveznom omladinskom savetu i Generalnom sekretarijatu OVP. Sekretar OVP je postao 1992, a četiri godine kasnije i član Gradskog veća u Beču. Funkciju Gradskog većnika bez portfelja obavljao je od 2003. do 2006. Takođe, 2004. Han je postao predsednik OVP u Beču. Međutim, zbog imenovanja u EK na poziciji evropskog komesara za regionalnu politiku 2009, morao je da podnese ostavku na lidersku poziciju u OVP. Oženjen je i ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari