Komesarijat se žali na civilni sektor 1Foto: Vuk Jeremić

Neki od predstavnika civilnog sektora, u poslednjem konkretnom slučaju, Žene u crnom, na sve načine i gotovo bez argumenata i paušalnim ocenama, pokušavaju da umanje svakodnevne napore državnih institucija uključenih u pružanje pomoći migrantima iz ratom zahvaćenih zemalja Azije i Afrike.

To je saopštio Komesarijat za izbeglice. Kako navode, država stoji iza stava da pružanje pomoći migrantima po parkovima nije prihvatljivo, jer je njima mesto u sistemu, odnosno u centrma za azil.

„Stav Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migrantskih tokova jeste da je to najbolji način da se zaštiti javni red i javno zdravlje u prestonici, ali i u najboljem interesu migranata. Kada je reč o stavu pomenutih organizacija da država samo teži dobijanju novca zbog brige o izbeglicama, smatramo da je više nego neprimeren, posebno ako seima u vidu koliki teret migrantske krize je Srbija podnela, a koliko puta manje finasija je dobila od EU i drugih donatora u poređenju sa zemljama iz okruženja“, ističu u Komesarijatu za izbeglice.

Oni podsećaju da je Srbija od početka povećanog priliva migranata sredinom prošle godine, zbrinula skoro milion ljudi, ali da da pojedine domaće organizacije ne prepoznaju taj trud, dok je međunarodna zajednica to pohvalila.

„Od početka migrantske krize Srbija se srečla sa brojnim izazovima. Jedan je i rešavanje pitanja migranata po beogradskim parkovima, koji tu borave u nelegalnom statusu. Smatramo da smo i tu kao država pokazali visok stepen tolerancije i poštovanja ljudskih prava, ali da se u ovom slučaju mora naći rešenje u skladu sa zakonom“, napominju iz Komerasrijata za izbeglice i migracije, dodajući da će institucije Srbije i dalje nastaviti da pružaju pomoć migrantima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari