U Kostolcu je juče boravila Kristalina Georgieva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije, kako bi se upoznala sa preduzetim merama u odbrani termoelektrana i razmerama nastale štete.

Sa njom u poseti bili su i Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Tu su bili i general Bratislav Dikić, šef gradskog štaba u Kostolcu, Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva «Termoelektrane i kopovi Kostolac», kao i Duško Šljivančanin, komandant požarevačkog garnizona. Visoku predtavnicu EU najpre je general Dikić upoznao sa merama koje su prethodnih dana preduzete na odbrani kopa Drmno i TE «Kostolac B», uz pomoć velikog broja ljudstva i mehanizacije. O tim merama govorio je i Goran Stojanović iz Sektora MUP-a za vanredne situacije, kao i direktor Jovanović, koji je istakao da je TE «Kostolac B» u potpunosti odbranjena i da se očekuje da se sa kopa Drmno od petka doprema ugalj. Svi oni zahvalili su ekipama iz Nemačke, Francuske i Češke, koje je EU poslala da pumpama izlivenu vodu vraćaju u korito Mlave. Kristalina Georgieva rekla je da je zadivljena preduzetim merama i da je, zbog svega što se dešavalo u Srbiji prethodnih dana, „ponosna što je sa Balkana“. «Mi ćemo pomoći Srbiji u saniranju posledica poplava preko IPA fonda, a možda i preko fonda solidarnosti. Nophodno je ubuduće preduzimati preventivne mere, jer jedan tako uložen evro, znači sedam ušteđenih evra», rekla je Kristalina. Ona je potom, zajedno sa ostalim predtavnicima EU i domaćinima, obišla nasip uz Mlavu i strane ekipe koje danonoćno ispumpavaju vodu ispred TE «Kostolac B» i vraćaju je u rečno korito.

Više od 200 ljudi iz ekipa EU danas je angažovano u Srbiji na ugroženim područjima, navela je Georgieva. Reagovalo se po prioritetima koje je utvrdila Vlada Srbije. Štitila se prioritetna infrastruktura, pre svega termoelektrane. Timovi iz Češke, Nemačke i Francuske ostaće u Kostolcu dok god bude bilo potrebe.

Direktor TE KO Dragan Jovanović je izjavio da duguju posebnu zahvalnost ekipama iz EU na ovom području. Iz KOstolca dolazi oko 1.000 megavata. Postoji problem sa transportom uglja sa kopa jer je transporter potopljen vodom. Očekuje se da se najkasnije do petka na subotu obezbedi nesmetano funkcionisanje. Trenutno, elektrane rade koristeći ugalj sa sopstvenih deponija. „Nadamo se da neće doći do poremećaja proizvodnje“.

Kostolac će pokušati da sa svojim kapacitetima da maksimalan doprinos stabilnosti elektroenergetskog sistema, rekao je on.

Voda ispravna za piće

Požarevac – Štab za vanredne situacije grada Požarevca, na osnovu svakodnevnih izveštaja Zavoda za javno zdravlje, obaveštava građane da je voda u gradskom vodovodu potpuno zdravstveno ispravna za piće. Na osnovu redovnih uzoraka, sasvim je ispravna voda za piće sa izvorišta „Ključ“ u Požarevcu, „Lovac“ u Kostolcu i „Bradarac“ koje snabdeva ovo naselje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari