Komisija za istragu ubistva gardista postoji samo na papiru 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Komisija Vlade Srbije koja ima mandat da ispita okolnosti pod kojima su 2004. godine poginuli gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović postoji samo na papiru.

Od osnivanja u decembru prošle godine, komisija se nije nijednom sastala, a advokati porodica ubijenih gardista ne znaju ni da li su imenovani ostali članovi komisije.

Advokat Predrag Savić, jedan od pravnih zastupnika porodice ubijenih gardista i formalni član komisije, kaže za Danas da je pre dve nedelje poslao pismo, u tom trenutku premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, u kom je tražio da se komisija napokon sastane.

– Kako je Vlada osnivač komisije zamolio sam predsednika Vučića da odredi dan kada će se komisija sastati. Međutim, do danas nisam dobio odgovor – kaže Savić.

Na sastanku između porodica gardista i predsednika Vlade koji je održan u decembru prošle godine na kom je i dogovoreno formiranje komisije, Vučić je, prema rečima advokata Savića, izneo vrlo značajne podatke do kojih su došli istražni organi.

– U istom pismu sam zamolio premijera da izađe u javnost sa tim podacima, ali se on nije oglasio – navodi Savić.

Nakon tog sastanka, u javnosti se pojavila informacija da će komisiju, pored pravnih zastupnika porodica, činiti predstavnici više državnih organa – Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva odbrane, Vojnobezbednosne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Danas se obratio svim tim institucijama sa pitanjem koga su delegirali da učestvuje u radu komisije. Jedini konkretan odgovor dobili smo od Višeg javnog tužilaštva u kom su nam rekli da je njihov predstavnik u toj komisiji zamenik tužioca Slobodan Nešović. Odgovora su nas udostojili i u Tužilaštvu za organizovani kriminal i u Ministarstvu odbrane, ali samo da nas obaveste da ta pitanja treba da uputimo Vladi Srbije, koja je komisiju i osnovala. Do zaključenja ovog broja lista Danas ostali smo uskraćeni za odgovore od Vlade Srbije.

Savić, koji je formalno član komisije iako se ona još nije sastala, kaže da ne zna da li su uopšte i imenovani članovi komisije. Ipak, on dodaje da je za porodice ubijenih gardista to pitanje od sekundarnog značaja.

– Moguće je da u ovoj komisiji i neće da budu imenovani članovi, za razliku od komisije koja se bavi ubistvima novinara. Pretpostavljam da to može da bude komisija koja se bavi interresornom saradnjom, pa bi na svakom sastanku prisustvovao neki drugi član institucija koje je čine. U svakom slučaju porodicama je najvažnije da se pokrene istraga – navodi Savić.

Podsetimo, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su pod nerazjašnjenim okolnostima 5. oktobra 2004. godine poginuli u vojnom objektu Karaš na Topčideru. Komisija vojske koja je formirana neposredno nakon zločina je došla do zaključka da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo. Međutim, „nezavisna komisija“ koja je formirana na inicijativu Visokog saveta odbrane SCG došla je do zaključka da je gardiste ubila treća osoba. Predmet ubistva gardista se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

Istraga napreduje pred kampanju

Sastanak između Vučića i porodica ubijenih gardista, na kojem je dogovoreno formiranje Komisije za istraživanje zločina, dogodio se svega dva dana pre nego što će policija u sklopu istrage ovog slučaja saslušati bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, za koga se tada već uveliko spekulisalo da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari