Kompetno renovirate stan? Odredite prioritete i krenite redom 1Foto: pixabay/ pexels

Veliki poduhvat kao što je renoviranje stana ne radi se tako često, stoga ga treba pažljivo i detaljno isplanirati.

Bilo da se useljavate u već korišćen stan ili ste u stanu veoma dugo pa su stvari postale zrele za zamenu, renoviranje je jedino pravo rešenje da biste otklonili nedostatke i ulepšali i reorganizovali životni prostor.

Prvo instalacije i stolarija, pa onda kupatilo i ostale prostorije

Svaki početak radova zahteva detaljnu analizu i pripremu bazičnih radova. Kako su u svakom prostoru za život i rad osnova elektro i vodovodne instalacije, takvim radovima treba i započeti proces renoviranja. Tome su najpre izloženi kupatilo i kuhinja. Zatim, tu je i neizostavna toplotna i zvučna izolacija, koja umnogome zavisi i od stolarije, naročito ako u stanu ima puno prozora i balkonskih vrata. Sve pomenuto spada u grube, a ujedno i radove koji se prvenstveno obavljaju.

PVC prozori i balkonska vrata umesto dotrajale stolarije

Zamena stolarije spada u one investicije koje se rade jednom u dvadeset godina, kao i, recimo, zamena pločica u kupatilu. Zato, treba pažljivo odabrati kvalitenu i dugotrajnu stolariju, kao što su, recimo pvc prozori i pvc balkonska vrata. Upravo su ona najtraženiji modeli danas, zbog zvučne i toplotne izolacije, ali i velikog stepena izdržljivosti. Stolarija je jedna od najvećih stavki u celokupnom renoviranju, a pvc je materijal čija je cena pristupačna gotovo svima. Posebno popularan trend je stolarija u tamnijim bojama, umesto prevaziđene i pomalo dosadne bele.

Kupatilo je prioritet u kompletnom renoviranju

Nakon što se završe radovi na zameni stolarije, pažnja se preusmerava na kupatilo. To je često najmanja prostorija, ali ne i najmanje bitna. Renoviranje stana gotovo obavezno uključuje i detaljno uređenje kupatila, a radova u njemu ima dosta. Kao što je pomenuto, prvo se rešava pitanje instalacije, zatim postavljanja keramike i sanitarija. Prilikom renoviranja kupatila, moderni trendovi nalažu određene promene, koje svakako predstavljaju nezaobilazan spoj fukkcionalnog i estetskog.

Staklena tuš kabina umesto obične kade

Savremeno kupatilo danas je nezamislivo bez tuš kabine. Ona predstavlja praktično rešenje za mala kupatila, a većim kupatilima obezbeđuje dodatni prostor. Sastavni deo te priče jesu i paravani, koji pružaju zaštitu od prskanja vode, ali i vrhunski vizuelni dojam. Kada se odlučite da staklena tuš kabina bude deo vašeg novog kupatila, treba napraviti izbor i po pitanju vrste stakla. Ono što je danas u trendu jesu kabine od peskiranog i toniranog stakla.

Postavljanje podova i molerski radovi

Još jedna od stavki koje se ne menjaju tako često u stanu jesu podne obloge. Nakon radova u kupatilu, na red dolaze pre podne obloge u ostalim prostorijama. Parket ili laminat za dnevni boravak i spavaće sobe, dok su pločice obavezne u kuhinji, a u poslednje vreme sve više u predsoblju i hodniku. NJihova popularnost je sve veća naročito od pojave takvih dezena keramičkih pločica koji izgledaju kao sam parket, a prilično su otpornije i lakše za održavanje.

Gletovanje i krečenje, eventualno postavljanje tapeta prethodi onom svima najinteresantnijem delu, a to je izbor nameštaja i kreiranje enterijera. Kada se njima dodaju i gipsaraki radovi i popularno spuštanje plafona, stiče se utisak o njihovoj ulozi u kompletnom renoviranju doma, a to je njegovo ulepšavanje, isticanje i zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari