Lideri demokrata u Kongresu SAD popustili su juče i odustali od planova da zakon o finansiranju 100 milijardi dolara za rat u Iraku vežu za tačan datum povlačenja američkih vojnika. Umesto toga, oni su načinili korak napred u pravcu postizanja dogovora s predsednikom Bušom koji bi mogao da nametne nove uslove iračkoj vladi.

Lideri demokrata u Kongresu SAD popustili su juče i odustali od planova da zakon o finansiranju 100 milijardi dolara za rat u Iraku vežu za tačan datum povlačenja američkih vojnika. Umesto toga, oni su načinili korak napred u pravcu postizanja dogovora s predsednikom Bušom koji bi mogao da nametne nove uslove iračkoj vladi. Odluka o popuštanju predstavlja preokret za demokrate koji su svoj izborni trijumf u novembru videli kao poziv da ubrzaju kraj rata.
Odluka je doneta posle nekoliko nedelja prepirki povodom zakona u kojem predsednik Buš preti vetom. Odstupanje od planova predstavlja pobedu Bele kuće, dok demokrate kažu da će zakon uključiti i dodatna novčana sredstva za domaću upotrebu. Obe političke partije saopštile su da će zakon o finansiranju rata u Iraku biti spreman u petak.
Ovo je prvi put od preuzimanja vlasti u Kongresu da su se demokrate javno saglasile da omoguće glasanje o finansiranju rata bez utvrđivanja tačnog datuma za povlačenje trupa. Ali, uprkos tome, mnoge demokrate među kojima i predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Kalifornije nagovestili su da neće podržati mere o finansiranju rata, što znači da bi znatan broj republikanaca morao dati svoj potpis kako bi se obezbedilo odobrenje plana. Pelosijeva je jasno rekla da bi, ukoliko novac za rat bude obezbeđen bez utvrđivanja tačnog datuma za povlačenje vojnika, to bilo bez njene lične podrške.
Ustupak demokrata očigledno će privesti kraju parlamentarnu bitku koja je počela 5. februara, kada je Buš prvi put zatražio dodatno finansiranje trupa. Buš je uložio veto na prvi zakon o finansiranju rata, jer je uključivao i tačan datum povlačenja vojnika. „Demokrate su konačno priznale poraz u svojim naporima da uključe tačan datum povlačenja vojnika u zakon o finansiranju rata. Ovo je prvi veliki napredak koji je učinjen u poslednja četiri meseca“, izjavio je Džon Bohner, lider republikanaca u Predstavničkom domu.
Kompromisni predlog zakona daleko je od potpune pobede za predsednika. Predlog zakona zahteva od iračke vlade da pokaže napredak u poboljšanju bezbednosti i jačanju političkog jedinstva. Nove mere će primorati Belu kuću i kongresne republikance da prihvate značajno nove troškove. Demokrate kažu da je reč o 17 milijardi dolara preko prvobitnog zahteva predsednika, s oko devet milijardi dolara namenjenih za ekstra potrošnju na vojne programe i zdravstvenu negu, zdravstvenu brigu o veteranima i za vojne baze. Preostalih osam milijardi dolara ide na poljoprivredne programe, napore za sanaciju zalivske obale, dečju zdravstvenu negu i drugih demokratskih prioriteta. Minimalno povećanje plata predstavljaće domaću pobedu za demokrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari