Potpredsjednik SDP i član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne vjeruje da aktuelna vlast može bilo šta da uradi u vezi sa ustavnim reformama, bez obzira na predstavnike međunarodne zajednice i dogovor lidera SNSD, SDA i HDZ BiH u Prudu. Komšić je rekao novinarima u Prijedoru, gdje je prisustvovao konvenciji SDP-a BiH povodom 25. novembra, koji se u Federaciji BiH proslavlja kao dan državnosti BiH, da je vladajuća šestorka prije dvije godine donijela odluku o ustavnim promjenama i da do danas ništa nije učinjeno.

Prema njegovom mišljenju, primarni interes međunarodne zajednice je da u BiH nema sukoba, a sadržaj dogovora iz Pruda ih, kako je naveo, puno i ne zanima. On je sporazum iz Pruda nazvao „političkim igrokazom sa nepoznato-poznatim režiserima i poznatim domaćim glumcima“.

Govoreći o nedostatku konsenzusa u tročlanom Predsjedništvu BiH, Komšićsmatra da je, kako je rekao, „Predsjedništvo manji problem od šest lidera političkih stranaka koje čine vlast u BiH“. „Prava moćje u njihovim rukama i oni stvari mijenjaju u ovoj zemlji ili pogoršavaju“, ocijenio je Komšićtvrdeći da nikakve personalne promjene neće poboljšati rad Predsjedništva sve dok u BiH ne bude uspostavljena institucija predsjednika, pa i sa formalnim ovlaštenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari