Nekoliko hiljada građana iz svih republika bivše Jugoslavije posetilo je u subotu Jajce, gde je obeležena 65. godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Svečanosti je prisustvovao i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

– Sve ono što je AVNOJ proklamovao i uspostavio 1943. godine, jesu danas evropske vrednosti. Zato ne vidim razlog zašto ne biti tu – rekao je Komšić. Povodom obeležavanja 65. godišnjice od Drugog zasjedanja AVNOJ-a u subotu je u Jajcu održana manifestacija „Avnojevski dani“.

Predstavnici mnogih organizacija i institucija iz BiH, te delegacija iz zemalja bivše Jugoslavije, potpisali su Rezoluciju antifašista „Poruke AVNOJ-a“. Predsednik Saveza boraca iz Drugog svetskog rata za BiH (SUBNOR) Jure Galić, rekao je da su osnovne poruke Rezolucije „da se treba boriti protiv fašizma, koji se i danas javlja u svim državama nekadašnje Jugoslavije“.

Na spomen-obeležje partizanima poginulim kod Kadinjače u subotu su položeni venci i cveće, a služen je i parastos borcima Radničkog partizanskog bataljona koji su poginuli u borbi protiv Nemaca 1941. godine.

– Mir i sloboda su naše temeljne vrednosti, Srbija je najjača kada radi, kada stvara i kada hvata korak sa svetom – rekao je na manifestaciji ministar prosvete Žarko Obradović. Prema njegovim rečima, heroizam boraca Kadinjače u ratu 1941. godine trebalo bi da zameni rad generacija u miru.

Na Kadinjači je danas istaknuta i stara jugoslovenska trobojka s petokrakom, a đači užičke Gimnazije nosili su transparent na kome je pisalo „Za sećanje koje uči da se ne ponovi, za sećanje kao gorko nasleđe i kao pravo na Evropu i svet – hrabrim koracima znanja“. Vence i cveće na spomenik palim borcima položile su delegacije ministarstava Vlade Srbije, Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata, Vojske Srbije, Grada Užica, porodice Užičana poginulih na Kadinjači i boračke organizacije iz više gradova.

Parastos poginulim ratnicima služili su sveštenici užičke crkve posle čega je izveden umetnički program po tekstu Petra Arbutine u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Užica. Užička republika trajala je 73 dana, a Nemci su je osvojili 29. novembra 1941. godine. U borbama je stradalo oko 200 partizana.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić čestitao je juče praznik građanima Srbije.

Titovdan umesto Svetog Nikole

Gornji Milanovac – Dan republike bivše SFRJ u domaćinstvu Dragana Kamaljevića (45) u rudničkom selu Dragolj obeležava se kao krsna slava. Kamaljevićje agenciji Beta rekao da njegova porodica taj dan naziva „Titovdan“ i slavi ga umesto Svetog Nikole od raspada SFRJ. „Bili smo priznati i poznati u svetu, živeli najduže u miru, mnogo bolje nego sada i sa manje lopovluka“, kazao je Kamaljević. On smatra da 29. novembar treba da se slavi kao nacionalni praznik, jer taj datum obeležava Dan republike, što je i sada društveno uređenje u Srbiji. U domu Kamaljevića na zidu slavske sobe nije okačena ikona, većslika Josipa Broza Tita u maršalskoj uniformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari