Kon: Celodnevna zabrana kretanja bi imala smisla pri naglom skoku broja zaraženih ili umrlih

Ostavite komentar


  1. Postovani,napravite retrospektivu svojih izgovorenih reci u poslednjih mesec dana I objasnite kako da Vas shvatimo,……izvolite

    1. Zasenjuje Pelemisa , Nestorovica…i kooptiran je , nije se uclanio…

    2. Da li nam Zavod za zastitu zdravlja Srbije moze dati na uvid tj. prikazati tabelarno : Stopu morbiditeta ( broj obolelih) i Stopu mortaliteta (broj umrih) u zadnjih 5 godina za bolesti koje nisu vezane za Virus Korona 19 .Dajte nam procenat obolelih i umrlih od bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa Carcinoma idr. Tako bi imali uvid u sadasnje stanje i videli stopu mortaliteta kod vCorona virusa..u odnosu na druge bolesti i izbegli ovoliku paniku kod ljudi. Mnogo se vise umire od drugih bolesti, starosti..cerebrovaskularnih insulta,

  2. Taj čovek brani farmaceutske kompanije a ne zdravlje ljudi. Gde se on pojavi, znam da je prevara! Stvarno neverujem da mi nemamo ni jednog drugog stručnjaka, osim ovog „spavača“, unazad 20 godina je bukvalno zvezda svih konferencija, kad je „kriza“, smeta mi jer znam da se ne bori za moje zdravlje.

    1. Nemam nista protiv ovog coveka. Pretpostavljam da nekog iskusnijeg epidemiologa nemamo. Koliko ja pratim njegovo informisanje objektivno je i strucno. On govori ono sto on iz svog i njemu poznatih iskustava zna. I samo ono sto se odnosi na epidemiologiju. On ne moze da cuva nase zdravlje. To moramo sami.

  3. Sad ga gospodin; pardon „drug“ doktor! Pretera! Nazorno, nam prestavi i ukaza na sav besmisao i nesposobnost uprave i vođenja resora, države sadašnje vlasti! Sve same laži i obmane! više je naroda sprskog unesrećno njihovom upravom i vodđenjem države u zadnjih 75 godina, nego sve bolesti tokom njih! Pogledajte malo statistiku, stradanja naroda srpskog na prostzorima bivše jugoslavije! biće vam sve jasno. Ovo što oni sad rade, laž i obmana u svrho ostanka na vlasti!

  4. Kako da znamo kakva je situacija, kada rezultati( validni?) testiranja stižu tek nakon pet(5) dana?

  5. Doktore stvar je veoma jednostavna, da ne kažem prosta. Što više ljudi testiramo više će biti obolelih, do sada je nažalost primenjivana strategija prpošne Kobine snajke( nemaš čoveka nemaš problema – iliti ne testiraš i statistički odmah imaš manje obolelih). Što više ispravnih testova, uzetih na pravilan proceduralni način imaćemo približno tačan broj inficiranih onda prediktivnom matematičkom formulom možemo izraćunati relativni broj i sagledati brzinu širenja i pravac tj liniju najvećih žarišta.

  6. Čemu služe policija i komunalna policija i inspektori i vojska, ako ne mogu da izadju na kraj sa onima (ipak, malobrojnim) koji krše uvedena pravila?

    1. Vi bi da pucaju u svoj narod? Idite u Severnu Koreju! Ako neko ima 80 godina, dementan je i hoće da umre na svoj način, neka mu! Mladi i jaki će preživjet!

  7. Smanjen broj kontakta medju gradjanima? 1. Posta je ukinula biznis pakete (br. komtakta pri isporuci x 100), 2. Domovi zdravlja – nije moguca elektronska komunikacija x 100, 3. Nije organizovana onlajn kupovina lekova i hrane x 1000, Kazina i kladionice se poslednji zatvaraju?
    Zastitna oprema kao model borbe protiv Covid-a? 1. Noseci masku i rukavice smanjujete mogucnost da cete preneti virus nekome za 99% – zabranjen je uvoz maski i rukavica osim za ekstraprofitere – rizik x 1000, 2. Hitna pomoc nema maske i rukavice x 100, … i tako bi mogli nabrajati sve dok korona virus ne prodje. Sve sam strucnjak do strucnjaka. Neki dozivese svojih 5 min da laprdaju na televiziji, dok su oni retki kojima zaista vredi tapsati svako vece u 8h dobro skriveni od ociju javnosti u dvojoj nemoci da znanjem i pamecu pomognu ovom bolesnom drustvu.

  8. Kina ima 1,3 milijarde ljudi. Dakle, Kina je mogla da izoluje grad Vuhano od 10 miliona. To znači da bi i Srbija mogla da izoluje grad veličine Pančeva ili Obrenovca, ali ništa više od toga. Policijski čas od 24 sata je nesprovodiv. Ptpuna izolacija od 24 sata bi bila moguća jedino ako bi Đilas iznajmio Vučiću svojih 5 miliona koji bi držali Beograd pod kontrolom…

  9. Trebalo bi imati u vidu da je epidemiologija uvek bila ideološki obojena. Komunističke zemlje ( u kojima je primaran odnos prema zdravlju stanovništva) i kapitalističke ( u kojima je primaran odnos prema slobodama građana i kapitalu) različito će gledati na mere koje treba da preduzmu . Prof. Kon koji je radio u socijalističkim sistemima i naučio njihov sistem primene, ( i kome se nema šta prigovoriti što se tiče nauke) prevideo je da ovakve mere( zabrana od 24 sata) nije moguće izvesti u kapitalističkim sistemima ( gde i mi pripadamo). Jednostavno, posledice tih mera neće svi jedanko snositi, a i sama izvedba tih mera, vrlo je upitna. Kina je, zaboravili su to naši političari, a vidim i lekari, komunistička zemja. I oni se mogu nositi sa tako restriktivnim merama.

  10. NEOPRAVDANE POHVALE
    Po stavu doktora Kona vlast uopše nije dužna da zaštiti građane od Korona virusa. Zato svaki dan (zapanjen) izliva velike slavopojke predsedniku i vladi na pomoći oko zaštite građana od virusa. Pa kaže: „Da nije predsednika ništa ne bismo postigli“ ili onaj drugi biser: „Ja u životu nisam video da se vlast ovoliko žrtvuje da spasi narod“. A da predsednik radi dobro, nebi mu prvozaraženi bili medicinari i vojska. Dr. Kon ima dosta godina a nezna da je vlast dužna da zaštiti i državu i narod u svakoj neprilici. Pošto ne vidi da vlast još nije nabavila ni (prave maske) za zaštitu od virusa, Kon je gurnut u vatru da bude dežurni krivac. Te uloge se i sam prihvatio, a koliku je grešku napravio shvatiće kasnije. Žao mi je što hvali predsednika koji ne poštuje ni Ustav države…
    P.Sajdžo 2020

  11. Bolje da se smanji policijski cas i samim tim redovi po prodavnicama. Sto vise vazduha za luftiranje i cekamo leto.

  12. Po stavu doktora Kona vlast uopše nije dužna da zaštiti građane od Korona virusa. Zato svaki dan (zapanjen) izliva velike slavopojke predsedniku i vladi na pomoći oko zaštite građana od virusa. Pa kaže: „Da nije predsednika ništa ne bismo postigli“ ili onaj drugi biser: „Ja u životu nisam video da se vlast ovoliko žrtvuje da spasi narod“. A da predsednik radi dobro, nebi mu prvozaraženi bili medicinari i vojska. Dr. Kon ima dosta godina a nezna da je vlast dužna da zaštiti i državu i narod u svakoj neprilici. Pošto ne vidi da vlast još nije nabavila ni (prave maske) za zaštitu od virusa, Kon je gurnut u vatru da bude dežurni krivac. Te uloge se i sam prihvatio, a koliku je grešku napravio shvatiće kasnije. Žao mi je što hvali predsednika koji ne poštuje ni Ustav države…
    P.Sajdžo 2020

  13. Zatvorite Bg i Ns. Ostale gradice i varosice ne dirajte !!! Nemojte da nosite na dusu mlade koji ce izaci na ulice i napraviti nerede zbog vasih budalastina u zadnjih 3 nedelje.

  14. Broj zaraženih će sigurno naglo skočiti ako (najzad) krene masovno testiranje koje se najavljuje već 5-6 dana, ali zasad još ništa. Dosad smo testirali premali broj ljudi, i to ne iz nekog strateškog opredeljenja, nego samo zato što nije bilo dovoljno testova, opreme, ni laboratorija.
    I sam dr Kon je pre neki dan procenio da je svaran broj zaraženih 5 do 10 puta veći od onog koji trenutno znamo. Zato bi bila veoma pogrešna i štetna odluka o uvođenju 24-časovnog karantina, samo zato što je broj zaraženih naglo skočio. Treba prvo istražiti šta je uzrok tog skoka? Da li je to samo statistički jer poredimo sa premalim brojem ranijih testova ili skok pokazuje baš stvarno naglo pogoršavanje stanja?
    Na broj mrtvih nemamo nikakvog uticaja i to će ići svojim tokom. Zato ni to ne treba da bude razlog uvođenja 24-satnog karantina jer to neće smanjiti broj mrtvih.

    1. Hoće, ako sede u stanu i prave se mrtvi neće ih niko zaraziti niti će oni nekoga drugog zaraziti. Što manje obolelih to manje mrtvih. Tja, ne može se dvaput mreti.

  15. obzirom da rezultati kasne, za vec nekoliko dana, u odnosu na datum uzimanja uzorka, bili bi dobro da se oni uzimaju u obzir uzimajuci u obzir vremensku razliku, i da se kao takvi i objavljuju na dnevnom nivou.

    npr, ako za rezultat treba 5 dana da se procesuira, onda se uzorci uzeti 21og u mesecu objavljuju 26og u mesecu itditd… ‘lag’ se ne moze tek tako samo zanemariti i objavljivati rezultate haoticno kako vec pristizu….

  16. Kon je vojnik. On je navikao da sluša nadređenog i ne sme da se suprotstavi. Ponekad nešto provuče u izjavama, o propustima ili stvarima koje ne valjaju u potezima vlasti. A sada nema natrag. Mene zanima gde su psihijatri, psiholozi i ostali stručnjaci drugih profila.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.