Sinod SPC, kako je juče saopšteno, razrešio je dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu, odnosno prihvatio je ranije ponuđenu ostavku episkopa zvorničko-tuzlanskog i za administratora eparhije postavio vladiku banjalučkog Jefrema.

To je verovatno učinjeno i zbog kompromitujućih video- zapisa. Snimak je dospeo u javnost nakon višednevnih spekulacija, ali i ćutanja vrha SPC, koji navodno još od novembra prošle godine ima više sličnih video-zapisa. Kačavenda nije želeo da se izjasni o jučerašnjoj odluci Sinoda, čekajući zvanično saopštenje Crkve. Ukoliko se utvrdi da je imao seksualne odnose sa maloletnicima, slučaj preuzima Tužilaštvo, a ne crkveni sud.

Ugled SPC u svakom slučaju je dodatno urušen, jer se u sličnim situacijama, a bilo ih je sa nekoliko vladika, crkva nije oglašavala, već je probleme gurala „pod tepih“. Ukoliko se zbog bludnih radnji Vasilije izvede pred crkveni sud, dosadašnja praksa SPC će se promeniti. O homoseksualnim sklonostima vladike Kačavende, pa i pedofiliji, godinama se spekulisalo, ali bez konkretnih dokaza. Podozrenje javnosti izazivala je i sklonost vladike ka luksuzu i hedonizmu, koje najbolje ilustruje velelepni vladičanski dvor, sa „zlatnim salonom“, pozlaćenim ogledalima, skupim umetničkim delima, teretanom i đakuzijem.

Vladika Vasilije (Ljubomir) Kačavenda rođen je 19. decembra 1938. u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Slavonskom Brodu, Bogosloviju Svetog Ćirila i Metodija u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Magistrirao je u Beogradu na temu „Menadžment i religija“. Manastirski život kao iskušenik započeo je u manastiru Lepavina. U manastiru Svetog Nikole na Ozrenu 15. septembra 1957. prima monaški postrig i dobija ime Vasilije. Nakon rukopoloženja u čin jerođakona, 1960. prelazi u Tuzlu, gde je postavljen na dužnost sekretara Crkvenog suda Eparhije zvorničko-tuzlanske, a nedugo zatim i za arhijerejskog zamenika Eparhije.

Nakon smrti episkopa Longina, Sabor SPC izabrao je Vasilija Kačavendu za novog episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske, 1978. godine. Kačavenda je obnovio i izgradio mnoge crkve i manastire u svojoj eparhiji nakon rata. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je najvažniji orden svetog Sergija Radonješkog, kojim ga je odlikovao i lično uručio ruski patrijarh Aleksej Drugi. Vladika Vasilije Kačavenda podneo je krajem prošle godine zahtev za penzionisanje „zbog teškog zdravstvenog stanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari