Najbolji fudbaleri Srbije su pre nešto manje od godinu dana bili gotovo otpisani sa spiska eventualnih putnika na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

Sa „mršava“ četiri boda iz isto toliko utakmica, novim selektorom na klupi i, kao vrhuncem, prekinutim duelom protiv Italije u Đenovi zbog divljanja srpskih huligana, delovalo je da će i treći uzastopni kontinentalni šampionat proći bez učešća naše reprezentacije. Ipak, sa još 10 od maksimalnih 12 bodova iz naredna četiri meča Srbija je došla na korak od sekundarnog cilja jer je primarni, direktan plasman na EP, ostao nedostižan već posle poraza na debiju selektora Vladimira Petrovića od Estonaca u sred Beograda.

„Orlovi“ bi već na Marakani za mesec dana, kolo pre kraja kvalifikacija, mogli da proslave ulazak u baraž. Za to im je neophodno da savladaju Italijane koji nemaju rezultatski pritisak jer su već izborili učešće na šampionatu mada bi im možda i bod bio dovoljan, ali pod uslovom da Estonci u svom poslednjem meču u istom terminu ne savladaju Severnu Irsku u Belfastu.

– Najvažnije je da sada sami odlučujemo o putu na šampionat Evrope. Svesni smo da će protiv Italije biti teška utakmica, ali znamo da sigurno idemo u baraž ako dobijemo. Protiv Farskih Ostrva nije bilo jednostavno, ali se videlo da smo jača ekipa. Imali smo znatno više šansi tako da smo u potpunosti zaslužili pobedu. Drago mi je da sam postigao gol, mada je važnije što smo uzeli tri boda – istakao je Zdravko Kuzmanović.

Milan Jovanović se posle kratke pauze vratio u nacionalni tim i odmah pokazao veliku želju. Iako je dosta grešio pokušavajući driblinzima da se izbori za povoljnu priliku, njegova volja i entuzijazam su nagrađeni pogotkom posle nesporazuma u odbrani Farana.

– Nismo baš odigrali odlično, ali smo u većem delu kontrolisali meč. Važno je da smo ostvarili ono zbog čega smo se okupili, osvojili smo šest bodova iz dve utakmice i sada se lakše diše – rekao je Jovanović.

Protiv Farana je, između golova Jovanovića i Kuzmanovića, pogodio i Zoran Tošić. Međutim, levonogi ofanzivni vezista je svestan da će se sve to zaboraviti u slučaju kikseva u oktobru.

– Odigrali smo solidno, ali nismo imali sreće jer smo nekoliko puta pogodili stativu. Važno je da smo osvojili šest bodova u dva meča i tako vratili veru u srpski fudbal. Ostaje nam da odigramo dobro protiv Italijana i onda budemo tamo gde smo pre početka kvalifikacija i želeli. Na dobrom smo putu – zaključio je Tošić.

Možda i bod dovoljan

Ukoliko naši reprezentativci osvoje samo jedan bod u duelima sa Italijom i Slovenijom, plasman na EP zavisiće od ostalih rezultata u grupi. „Orlovi“ će videti Poljsku i Ukrajinu u tom slučaju samo ako Estonija u svom poslednjem susretu u grupi ne savlada Severnu Irsku na gostovanju.

Petrović pohvalio Kolarova

Iako treneri najčešće izbegavaju da govore o pojedinačnom učinku, selektor Srbije Vladimir Petrović pohvalio je igrača Mančester sitija.

– Raduje me dobra forma pojedinih igrača, a pogotovo sam zadovoljan odličnom igrom Aleksandra Kolarova u poslednja dva susreta. Pouzdan je u defanzivi i aktivan i opasan po gol protivnika u fazi napada, tako da predstavlja novu snagu naše reprezentacije pred duele u oktobru – iskren je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari