Pošto se do poslednjeg momenta protivila nameri većine zemalja Evropske unije da na momenat oprosti Srbiji što još nije ispunila Haške obaveze, i uprkos tome ipak potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Holandija, ali i Belgija, čini se da ponovo najavljuju mogućnost da bi se situacija mogla lako ponoviti prilikom ratifikacije SSP, odnosno već kod stupanja na snagu Privremenog trgovinskog sporazuma.

Pošto se do poslednjeg momenta protivila nameri većine zemalja Evropske unije da na momenat oprosti Srbiji što još nije ispunila Haške obaveze, i uprkos tome ipak potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Holandija, ali i Belgija, čini se da ponovo najavljuju mogućnost da bi se situacija mogla lako ponoviti prilikom ratifikacije SSP, odnosno već kod stupanja na snagu Privremenog trgovinskog sporazuma. Reč je o ideji zamene za punu primenu SSP, nastaloj usled potrebe da se podrže napori novih srpskih vlasti da ispune taj „uslov svih uslova“ i zatvore poglavlje potere za najtraženijim beguncima optuženim za ratne zločine tokom rata u Bosni.
Euforija koja prati hapšenje Radovana Karadžića iznedrila je niz očekivanja kao odgovor EU na taj, kako su svi zvaničnici Unije jednoglasno i glasno odredili, odlučan potez srpskih vlasti koji bi trebalo da otvori novo poglavlje u odnosima Srbije i EU.
U iščekivanju trenutka kada će se Ratko Mladić naći pred Tribunalom, srpske vlasti isporučile su građanima Srbije i međunarodnoj zajednici Radovana Karadžića. Iznenađenje. Prvi radni dan novog šefa Bezbednosno informativne agencije i nekoliko dana nove vlade bez učešća bivšeg premijera Vojislava Koštunice izgleda da su bili dovoljni da dan kada će građani Srbije iz redova za vize preći u red u kojem čekaju kandidaturu za članstvo u EU, pređe iz domena mašte u brzo nastupajuću realnost.
Kako je hapšenje Radovana Karadžića ispunjenje svakako jednog od najtežih uslova u napredovanju Srbije ka zajednici evropskih zemalja, većina zemalja EU predložila je da se, pre nego što i Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni, odnosno dok Srbija ne ostvari punu saradnju sa Hagom, stavi na snagu Privremeni trgovinski sporazum koji, kako je ocenjeno, predstavlja sažetak SSP. On bi, prema najavama iz kabineta potpredsednika Vlade za integracije Srbije u EU, mogao biti primenjen u najkraćem mogućem roku, za nekoliko nedelja, jer su se hapšenjem Radovana Karadžića stekli uslovi za to.
Osam godina od demokratskih promena u zemlji klupko tranzicije konačno počinje da se odmotava, dajući joj smisao i izvesnost cilja koji želi da postigne. Koliko god to apsurdno zvučalo, dugogodišnja inertnost, nesposobnost ili namerno skrivanje jednog od najtraženijih Haških begunaca koštala je građane Srbije slobode kretanja, standarda i svega onoga što im tek sledi posle sticanja kandidature za članstvo u EU. A reč je, pre svega, o milionima evra iz takozvanih pretpristupnih fondova namenjenih za finansiranje raznih projekata od čije će realizacije svi građani osećati blagodeti. O tome da li će neko odgovarati zbog izbegavanja obaveza ili pomaganja optuženima za ratne zločine da ne izađu pred lice pravde još se ne govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari