Konačno početak druge faze stavljanja u funkciju kompleksa zelene pijace „Centar” i Tržnice u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Posle pune četiri godine obnove gradske vlasti u Kragujevcu najavile su danas nastavak radova na rekonstrukciji Matičnog objekta, podzemnog trgovinskog objekta, rekonstrukciji platoa i sanaciji ograde kompleksa zelene pijace „Centar” od početka juna.

Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisan je 7. maja sa grupom ponuđača koju predvodi Termomont doo iz Beograda i obuhvata izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova.

Radovi podrazumevaju rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju postojećeg objekta Matičnog objekta, izgradnju podzemnog trgovinskog objekta i izgradnju ograde u kompleksu zelene pijace „Centar”.

Po podacima iz Gradske uprave ukupna vrednost ugovora je nešto više od 365 miliona dinara dinara bez pdv-a.

Izabrani izvođač radova ima obavezu da sve ugovorene zadatke: izradu tehničke dokumentacije, izvođenje radova i dobijanje upotrebne dozvole za sva tri objekta, obavi u roku od 240 kalendarskih dana. Pod završetkom radova smatra se dan dobijanja upotrebnih dozvola za sva tri objekta.

Deo projekta obuhvata i prenamenu zgrade nekadašnje podzemne garaže u poslovni prostor u okviru zelene pijace „Centar”. Prema idejnom rešenju, u ovom delu kompleksa planiran je komercijalni prostor.

Takođe, projektom je predviđena izgradnja ograde kompleksa, koja će biti izrađena po uzoru na postojeću ogradu. Iskoristiće se deo sačuvane autentične ograde koja je prilikom prethodnih radova demontirana i lagerovana.

Osnovna građevinska struktura objekta ostaće nepromenjena, a intervencije u cilju osavremenjivanja prostora biće urađene u skladu sa uslovima i merama zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izvođač prema dinamičkom planu, najpre pristupa radovima na sanaciji fasade Matičnog objekta, navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

Ovaj objekat je deo prostorno kulturno-istorijske celine „Staro gradsko jezgro Kragujevca” (NKD od velikog značaja) i zadržaće svoju građevinsku strukturu, a moguće intervencije u cilju osavremenjavanja prostora vršiće se prema uslovima i merama zaštite i posebnim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zgrada predstavlja vredno arhitektonsko nasleđe i veoma važan deo urbanog gradskog i regionalnog identiteta. Rekonstrukcijom objekta i stavljanjem u funkciju, Kragujevac će dobiti modernu pijačnu zgradu, koja će krasiti centar grada uz Milošev venac na levoj obali Lepenice, podsećaju iz Gradske uprave.

Realizaciju, osim imenovanog Nadzora, pratiće i lica iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac kao Konzervatorski nadzor kako bi se osiguralo da se sve aktivnosti odvijaju u cilju zaštite nepokretnog kulturnog dobra.

Da podsetimo, kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida. Tim povoodm sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Na zahtev opozicionih odbornika u gradskom parlamentu prošlog meseca je na sednici Skupštine grada po hitnom postupku formiran Anketni odbor koji ima za cilj da preispita nezavršenu četvorogodišnju rekonstrukciju gradske Tržnice.

Više vesti iz ovog grada čitajte a posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari