– U Medveđi će ove godine iz Nacionalnog investicionog plana biti realizovana dva programa u iznosu od 27 miliona dinara, a najvažniji je gradnja prve faze kanalizacione mreže od centra varoši do Sijarinske Banje u šta će biti investirano 20 miliona dinara.

Iz NIP-a su takođe obezbeđena sredstva za obnovu glavne ulice u Medveđi čija se vrednost procenjuje na 6,7 miliona dinara. Lokalna samouprava Medveđe je, inače, prosledila NIP-u četiri projekta čija je ukupna vrednost 200 miliona dinara.

– Očekujemo još značajniju pomoć Republike, jer sami nismo u stanju da rešimo brojne probleme – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

U ovom siromašnom središtu Jablaničkog okruga, poslednjih godina se mogu čuti ohrabrujuće vesti o stabilnoj političkoj situaciji i dobrim međunacionalnim odnosima, ali se istovremeno šalju krajnje nepovoljne informacije o prilikama u privredi.

Iako je država uz pomoć velikog broja donatora, u poslednjih desetak godina uložila u razvoj Medveđe više nego u prethodnih pedeset godina, statistički podaci govore da je ova sredina među najnerazvijenijim u zemlji.

U ovom kraju nijedno društveno preduzeće nije aktivno, radnici su ostali bez posla, a u sedam privatnih firmi i 140 samostalnih radnji zaposleno oko 300 radnika. Od 113 opština u Srbiji, Medveđa je po razvijenosti na 110 mestu. Nacionalni dohodak po glavi stanovnika je oko 27 odsto republičkog proseka, a zarada je čak 75 odsto niža od republičkog iznosa.

Medveđa je kraj u kome živi 10.000 stanovnika i pored opštinskog središta, tu su i 44 naselja, većinom u planinskom delu, do kojih se u zimskom periodu veoma teško dolazi.

Brojke koje opominju

Iako se ocenjuje da su prilike u Medveđi stabilne, seobe su u ovom kraju svakodnevne. Srbi i Crnogorci se sele za Leskovac, Niš i Beograd, a Albanci odlaze na Kosovo i Metohiju, gde uspevaju da dođu do radnih mesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari