Problem tretmana otpada u Velikom Gradištu i naseljima ove podunavske komune, koji godinama izaziva nezadovoljstvo građana pa i velike tenzije, konačno je na putu da bude rešen uz prevazilaženje uočenih manjkavosti.

Naime, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić i direktor firme „Spider Serbia“ iz Beograda Dejan Stojanović potpisali su Aneks ugovora o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Veliko Gradište. U obraćanju medijima, Dragan Milić je istakao da je, nakon potpisivanja prvobitnog ugovora pre pet godina, veliki broj građana odbio da plaća iznošenje smeća, dugovi su se nagomilavali i lokalna samouprava je 2011. godina prvim aneksom ugovora pokušala da reši ovaj problem. -Posle dugih pregovora, danas smo potpisali drugi aneks ugovora koji je na poslednjoj sednici verifikovala Skupština i nadam se da ćemo ovim potezom rešiti dobar deo problema građana. U konsultaciji sa predsednicima saveta mesnih zajednica prihvatili smo inicijativu da se plaćanje odvija po domaćinstvima, tako da će u seoskim naseljima, domaćinstva koja imaju jednog člana mesečno plaćati iznošenje smeća 200 dinara, bez PDV-a, dok će u Velikom Gradištu to koštati 250 dinara. Za seoska domaćinstva koja imaju više od jednog člana ova usluga će koštati 450 dinara, a u Velikom Gradištu 490 dinara. Za korisnike vikend kuća na Srebrnom jezeru cena iznošenja smeća je 250 dinara.

Aneksom je predviđeno da ona lica koja nisu izmirila obavezu, a nisu tužena, plate dug za poslednju godinu uvećanu za kamatu, oni koji su tuženi plate dug za poslednju godinu uvećanu za kamatu i troškove spora, dok će oni kod kojih je okončan sudski spor u korist firme koja se bave ovom delatnošću, platiti dug za dve godine uvećan za troškove spora i izvršenja. Nadam se da će građani do 1. februara 2015. godine izmiriti stare dugove i ubuduće plaćati redovno račune, za koje smatram da su realni, a na nama je da u direktnom kontaktu sa firmom koja vrši uslugu obezbedimo još kvalitetnije obavljanje ovog posla i do kraja godine potpišemo aneks ugovora za privredne subjekte, kazao je Milić.

Direktor preduzeća „Spider Serbia“ Dejan Stojanović je naglasio da je još u junu 2011. godine potpisan prvi aneks ugovora kojim je omogućeno da građani kroz reprogram plate obaveze koje su nastale do tada, sve u cilju izbegavanja prinudne naplate. -Sada, nakon tri godine, došli smo u situaciju da ponovo činimo isto. Nadam se da će ovo biti poslednji put da moramo na taj način da „ pospešujemo neplatiše da i dalje ne plaćaju“ dug. Koristim priliku da se zahvalim svim građanima koji su od samog početka redovno plaćali račune i ujedno da im se izvinim, jer su oni jedini u ovoj situaciji na neki način kažnjeni, rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari