Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ (SDP), kome od decembra 2014. godine Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici sudi po optužnici za ratne zločine počinjene 1999-2000. godine, danas bi, nakon dvadesetomesečnog pritvora trebalo da stigne kući. Sudsko veće je u petak odlučilo da se Ivanović brani sa slobode, ali je on vikend proveo u bolnici zbog zdravstvenog stanja narušenog štrajkom glađu. Očekuje se da konzilijum lekara danas odluči o njegovom daljem lečenju i pusti ga kući. Ivanovićeva supruga Milena u petak je izjavila da je porodica presrećna zbog puštanja Ivanovića da kraj suđenja dočeka u kućnom pritvoru. „Ovo je prva lepa vest za ovih 20 meseci. Tako da je ovo prva pobeda u nizu, presrećni smo i slavimo današnji dan“, rekla je ona.


Ivanović i njegova odbrana odbacuje sve navode optužnice, a izveštači sa suđenje tvrde da svedoci koji su do sada svedočili ne terete lidera SDP. Samo pokretanje procesa prošle godine budilo je sumnju da je slučaj možda i politički, jer je Ivanović optužen za navodne ratne zločine počinjene nad Albancima u Kosovskoj Mitrovici još tokom rata na Kosovu pa je pitanje zašto se toliko čekalo.

Ivanović je rođen 1953. u selu Ranić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Želeo je da bude pilot, ali mu se, zbog slabog vida, želja nije ostvarila, iako je upisao Vojnu akademiju u Zagrebu. Vratio se nakon toga u Mitrovicu gde je završio Mašinski, a u Prištini je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu. Radio je u više društvenih preduzeća i to na rukovodećim poslovima, od mitrovačkog „Trans Kosova“ do Feronikla iz Glogovca. Bio je uspešan karatista i sportski radnik.

U Savez komunista primljen je kao srednjoškolac, čim je postao punoletan, a istupio u vreme nastanka višestranačja. Bio je član više političkih stranaka i organizacija, a od oktobarskih političkih promena 2000. godine nametnuo se kao jedan od vodećih političkih predstavnika kosovskih Srba. Od 2008. do 2012. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Ivanovića mnogi smatraju za pragmatičnog političara.

O odnosima Srba i Albanaca pre više godina je rekao: „Albanci i Srbi sa Kosova imaju sličan mentalitet. Tradicija, istorija i poreklo određuju razilaženja, ali mi imamo i mnogo sličnosti, zajednička razmišljanja, navike. Zato sam ubeđen da nam je mržnja uneta spolja. Mi smo deo nekakvih strateških planova velikih sila i u takvoj strategiji smo moneta za potkusurivanje. Platili smo to veoma skupo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari