Sjednicom Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju, stekli su se uslovi da ova novoformirana institucija od državnog interesa za kulturu Crne Gore počne da radi u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Ustanove.


Na sastanku Savjeta odlučeno je da će 42. Ratkovićevih večeri poezije trajati od 3. do 21. septembra, a umjetničkim programom će koordinirati Bogić Rakočević. Takođe, konstatovano je da se konkurs za književnu nagradu „Risto Ratković“ i konkurs za pjesnike do 27 godina završava 25. avgusta.

U radu sjednice su učestvovali ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić. Ministar Mićunović je naglasio da je formiranje Javne Ustanove Ratkovićeve večeri poezije od velikog značaja za kulturu Crne Gore, te da će ova institucija, uz snažnu podršku države i lokalne samouprave, postati značajna kulturna institucija po evropskim i svjetskim standardima.

– Formiranje ove institucije predstavlja postavljanje jednog moćnog segmenta u kulturi, gdje će aktivnosti trajati 12 mjeseci i to će predstavljati Crnu Goru i Bijelo Polje u najboljem svijetlu u širem smislu. Ministarstvo daje punu podršku ovoj instituciji, koja će postati državna briga. Realno je očekivati da se ovdje na okupu nađe više od 50 eminentnih pjesnika, koji će govoriti stihove ne samo u Bijelom Polju, već i u drugim gradovima Crne Gore, kazao je Mićunović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić naglasio je da je Bijelo Polje u svim vremenima znalo da prepozna i da značajan doprinos višestranom kulturnom stvaralaštvu.

– Kulturna tradicija nas obavezuje, a dolazeće vrijeme traži da bude obogaćeno novim kulturnim sadržajima koji će biti relevantna ostavština za budućnost. Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije će upravo biti zamajac i realizator vizija koje objedinjuju svevrijedno i stvaranje nove vrijednosti, kazao je Žurić.

O dosadašnjim aktivnostima JU Ratkovićeve večri poezije u formiranju govorio je vršilac dužnosti direktora Radomir Perišić, a Savjet je donio odluku o raspisivanju konkursa za direktora.

Da podsjetimo, SO Bijelo Polje je izabrala Savjet JU Ratkovićeve večeri poezije u sastavu Pavla Goranovića za predsjednika i članove Blagu Žurić, Tanju Bakić, Vlatka Simunovića i Kemala Musića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari