Konaković o boravku kadeta iz Srbije u BiH: Sve urađeno u skladu sa procedurama 1foto: Miloš Tešić/ATAImages

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković izjavio je danas da je sve urađeno u skladu sa procedurama povodom dolaska u tu zemlju kadeta vojne i policijske akademije iz Beograda, koji je izazvao burne reakcije u Sarajevu.

Konaković je iz Vašingtona rekao za sarajevski Avaz da je Ministarstvo na čijem je čelu prosledilo Graničnoj policiji BiH depešu Ambasade Srbije u Sarajevu o dolasku vojnih i policijskih kadeta iz Beograda.

„Mi smo dobili depešu i prosledili je. Ni ja ni Ministarstvo spoljnih poslova nismo nadležni da vršimo provere. Granična policija postupa dalje ako misli da su potrebne dodatne provere, to mogu onda da traže od Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) ako imaju neku sumnju“, kazao je Konaković.

Naveo je da nije bilo potrebe da se o tome obaveštava Predsedništvo BiH, što mu spočitavaju pojedini političari u Sarajevu, i dodao da „zna da je ovima iz Stranke demokratske akcije (SDA) kriv za sve“ i da je to „nastavak njihove prljave kampanje“.

„Kada ne znaju šta će, Konaković je kriv za sve. Međutim, (član Predsedništva BiH Željko) Komšić bi trebalo da zna zakone ove zemlje, posle toliko godina parazitiranja u Predsedništvu“, rekao je Konaković.

On je kazao da nije bio dužan da obavesti Predsedništvo BiH o dolasku delegacije iz Srbije, jer je u depeši najavljen dolazak studenata, kadeta i vojnih predstavnika bez naoružanja.

„Ostale provere i procedure su na Graničnoj policiji BiH. Zašto oni nisu o svemu obavestili Ministarstvo bezbednosti BiH ako je nešto sumnjivo“, upitao je Konaković.

Vojni i policijski kadeti iz Srbije boravili su 6. i 7. jula u BiH, na obeležavaju godišnjice stradanja Srba u Podrinju tokom rata u BiH 1990-ih i 82. godišnjice Bitke na Kozari.

Sarajevski političari i mediji su burno reagovali nakon što su kadeti juče u uniformama prodefilovali kroz Prijedor, pre odlaska na Kozaru, dok je njihov boravak u Bratuncu, dan ranije, prošao nezapaženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari