Konferencija više stranaka i pokreta pred Predsedništvom: Protivimo se iskopavanju litijuma 1Foto: M.D. Miljković

Grupa organizacija, pokreta i stranaka održala je danas konferenciju ispred Predsedništva povodom jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom multinacionalne kompanije Rio Tinto, na kojoj su poručili da se protive iskopavanju rude litijuma koje pomenuta kompanija želi da sprovodi na teritoriji naše zemlje, zbog opasnosti od ekološke katastrofe. 

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić poručio je da se nad Srbijom nadvila velika opasnost, te da ona dolazi iz Predsedništva.

– To što su pogasili fabrike, što korupcija cveta, što je kriminal nikada veći u Srbiji ćemo uspeti da rešimo. Ali, ako dozvolimo da nam unište reke, šume, zemljište, iskopaju rude – nema povratka – ukazao je Aleksić.

On je naveo da je vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem dala strancima naše reke, šume i poljoprivrednu zemlju, te da im daje i naše rude.

– Oni od Srbije prave neo-koloniju. Aleksandar Vučić Srbe vidi kao neo-koloniju. Izabrao je umesto svog naroda strance. Da strancima čini usluge a protiv interesa svog naroda. Primer oko Rio Tinta najbolje govori o tome – kazao je Aleksić.

On je dodao da ne postoji nijedna zemlja u Evropi gde je otvoren ili se planira otvaranje rudnika litijuma.

Prvi čovek Dveri Boško Obradović rekao je da je jučerašnji susret Vučića sa delegacijim, kako je kazao, zloglasne strane multinacionalne kompanije Rio Tinto ogolio suštinu, da iza te kompanije stoji direktno naša vlast i Vučić kao glavni sponzor dolaska te kompanije u Srbiju.

– Jučerašnjim susretom sa delegacijim Rio Tinta vidite da zapravo ova vlast i dalje gura ovu zloglasnu kompaniju koja je svuda gde je poslovala u svetu iza sebe ostavila ekološki haos i pustoš – naglasio je Obradović.

On je naveo, umesto da podržavamo domaću privredu i poljoprivredu, mi dajemo podršku onima koji ugrožavaju naše zdravlje i konstatovao da to nije normalno.

Predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde Igor Radošević ostakao je da je ono što su prekjuče čuli, da su predstavnici Rio Tinta išli kod sveštenih lica da se raspituju kakvo je razmišljanje i stavovi naroda o njihovom dolasku – velika sramota.

– Na 20 lokacija se planira istraživanje ruda litijuma. Trougao: Loznica, Vranje, Zaječar. Taj trougao zajedno obuhvata preko 22.000 kilometara kvadratnih – ukazao je Radošević.

On je upozorio da je za preradu jedne tone litijuma potrebno 150 tona vode, ali ne obične, već pomešane sa sumpornom kiselinom.

– Zamislite koje to posledice ostavlja – rekao je Radošević.

Pokret Osobođenje predstavljao je Duško Kuzović, koji je pročitao pismo koje su, kako je rekao, u utorak na Divčibarama, zajedno sa građanima Srbije, pripremili za predsednika Vučića.

– Gospodine predsedniče, projekat Rio Tinto mora biti hitno obustavljen, jer je štetan ne samo po ekologiju, već po privredu i po građane Srbije. U Jadru od 680 domaćinstava planiranih za rudnik, otkupljeno je samo 25 posto, a nijedan dokument niti dozvola još nije pribavljena. U zapadnoj i centralnoj Srbiji, tamo gde se planiraju istraživanja, ne postoji osoba koja je za istraživanja. Srbija neće rudnik u Jadru, Srbija neće istraživanja – istakao je Kuzović.

Predsednica Pokreta slobodna Srbija Lidija Martinović istakla je da je veoma ljuta i uzbuđena, te da će sutra kada Srbija bude slobodna svi oni koji su učestvovali u potpisivanju i kreiranju ovih štetnih ugovora mimo volje gradjana, bežati glavom bez obzira. Ona je poručila da će takve ugovore poništiti.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji, Pokreta Slobodna Srbija, uduženja Bitka za Košutnjak i Pokreta Buđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari