Od Sirije i Avganistana do Kine i Japana, novi državni sekretar Sjedinjenih Država Džon Keri će u novoj godini imati pune ruke posla. U godišnjem izveštaju Centra za preventivne mere pri uglednom Savetu za spoljne odnose navodi se da će konflikt u Siriji biti pri vrhu liste prioriteta Stejt departmenta.


Prema rezultatima ankete u kojoj je više od 1.500 vladinih zvaničnika i stručnjaka odgovaralo na pitanje šta treba da budu glavni ciljevi preventivnog delovanja SAD, za američke političke odlučioce glavni izazov u 2013. biće prevencija produbljivanja građanskog rata u Siriji.

Sirijski konflikt je u izveštaju definisan kao prioritet koji će se najviše odraziti na američke interese, koji će „predstavljati direktnu pretnju za SAD i verovatno podstaknuti američki vojni angažman zbog obaveza predviđenih Severnoatlantskim ugovorom ili će ugroziti značajne američke strateške resurse“.

Visoko na listi prioriteta za preventivno delovanje SAD kotira se i mogućnost ugrožavanja bezbednosti u Avganistanu zbog povlačenja koalicionih snaga. U izveštaju se navodi da će u 2013. to pitanje najverovatnije imati „umereni uticaj“ na američke interese (pod „umerenim uticajem“ podrazumeva se onaj koji se tiče strateški važnih država za SAD, ali ne uključuje obavezu propisanu Ugovorom da se sprovede uzajamna odbrana).

Sjedinjene Države trenutno imaju oko 68.000 vojnika u Avganistanu. Iako krajnji rok za okončanje misije Međunarodnih snaga za bezbednosnu pomoć (ISAF) ističe krajem 2014, očekuje se drastičan pad broja njihovih pripadnika u Avganistanu u 2013. Predsednik SAD Barak Obama rekao je prošle godine da će se nakon povlačenja vojnika u septembru 2012. sve veći broj pripadnika snaga vraćati u SAD, a njihove dužnosti će postepeno da preuzimaju avganistanske bezbednosne snage.

Velika Britanija, koja ima najviše snaga u Avganistanu, nedavno je najavila da će do kraja 2013. svoj kontingent sa 9.000 smanjiti na 5.200 vojnika. Francuska je svoj vojni angažman okončala u decembru, a Nemačka planira da u januaru započne postepeno povlačenje.

Još jedan prioritet Obamine administracije u novoj godini jesu problematični odnosi Kine i Japana zbog spornih ostrva. Ostrva Senkaku, odnosno Diaju bila su povod za rast napetosti u odnosima Pekinga i Tokija, a budući da je na vlasti u Kini ponovo konzervativni premijer, a u Kini jača nacionalizam, tokom 2013. može se očekivati i pogoršanje situacije.

SAD u 2013, navodi se u izveštaju, treba da spreče i potencijalni napad na Ameriku koji bi mogao da odnese ogroman broj života kao i napad na nekog saveznika Alijanse; takođe treba da stanu na put nedržavnim akterima koji žele da prisvoje sirijsko biološko i hemijsko oružje; treba da spreče i sajber-napad na značajnu infrastrukturu SAD; nestabilnost u Pakistanu kao rezultat terorističkih napada ili krize između vojske i civila takođe će se naći na listi prioriteta SAD, kao i ozbiljne posledice ćorsokaka u pregovorima sa Iranom, kao što je „iznenadni potencijalni napredak Teherana u razvoju nuklearnog oružja nakon reakcije Izraela“.

Na listi su i moguće produbljivanje krize u odnosima sa Severnom Korejom, nemiri i nestabilnost u Egiptu, Libiji, Bahreinu i Jordanu, sektaško nasilje u Libanu kao rezultat širenja sukoba iz Sirije i oružani sukob u Južnom kineskom moru zbog spora oko teritorija između Kine i raznih drugih zemalja, uključujući Filipine i Vijetnam.

Stejt department će svakako imati pune ruke posla i kada je reč o izraelsko-palestinskom konfliktu – posledice unapređenja palestinskog statusa u UN, planovi Izraela da nastavi izgradnju naselja u spornim područjima uprkos osudi međunarodne zajednice, kao i nagoveštaji da sve veći broj zemalja priznaje terorističku grupu Hamas, odnosno sledi primer Turske, Egipta i Katara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari