Planovi američkog predsednika Džordža Buša za uspostavljanje raketnog sistema odbrane u Istočnoj Evropi naišli su juče na veliku prepreku kada je komitet američkog Kongresa doneo odluku o smanjenju novčanih sredstava za taj projekat.
Komitet je za 139 miliona dolara od ukupno 310 miliona dolara smanjio novčana sredstva potrebna Bušovoj administraciji za pripremni plan na raketnom projektu u Evropi.

Planovi američkog predsednika Džordža Buša za uspostavljanje raketnog sistema odbrane u Istočnoj Evropi naišli su juče na veliku prepreku kada je komitet američkog Kongresa doneo odluku o smanjenju novčanih sredstava za taj projekat.
Komitet je za 139 miliona dolara od ukupno 310 miliona dolara smanjio novčana sredstva potrebna Bušovoj administraciji za pripremni plan na raketnom projektu u Evropi. Istovremeno, odobrena su novčana sredstva za radarske sisteme u Republici Češkoj, ali je ukinut Bušov zahtev da uspostavi sistem raketnih presretača u Poljskoj, najkontroverzniji deo sistema odbrane. Takođe se dodaje da je komitet ukinuo još 159 miliona dolara za raketne planove na tlu SAD.
Džon Murta, predsednik Komiteta, izjavio je da je Bušova administracija „uveravala komitet da je izgradnja raketnog sistema odbrane vredna utrošenog truda“. U izveštaju vezanom za prerađenu verziju budžeta Komitet navodi: „Preuranjeno je obezbediti punu sumu za finansiranje evropskih komponenti, naročito imajući u vidu sve neizvesnosti koje okružuju program“.
Buš želi da razmesti 10 raketnih presretača u silosima u Poljskoj, ističući da su oni neophodni i stvar od hitnog značaja radi odbrane od eventualnog napada Irana.
Istovremeno, dok je smanjivao budžet Kongres je i promenio prioritete od futurističkih programa ka onima koji su hitnija stvar, kao što su poboljšanje zdravstvene nege vojnika koji se vraćaju s ratišta u Iraku i Avganistanu, povećanje plata vojnicima i marincima, kao i i te kako neophodno oružje za Irak, kao što su vozila tipa „strajker“ s teškim naoružanjem. Komitetsko smanjenje budžeta biće podneto Predstavničkom domu na glasanju naredne nedelje, ali je sada gotovo sigurno da će predlog komiteta biti usvojen.
Predstavnički dom i Senat ispituju da li je uspostavljanje sistema u istočnoj Evropi pametno, jer se time otvara prostor za proteste Rusije. Glasanje u Senatu o ovom zakonu biće obavljeno posle avgustovskog raspusta. Demokrate i republikanci podeljeni su povodom predloga da se smanje sredstva za ratnu potrošnju, a poslanici obeju partija izrazili su sumnju u predlog o izgradnji raketnog sistema odbrane u Evropi.
Buš bi prema zakonu mogao da uloži veto na kongresne promene. Bil Džong, najstariji republikanski senator u Komitetu, izjavio je:“Ne mislim da je ovaj zakon predmet veta“. Čak i ukoliko Buš blokira zakon ostaće velika kongresna opozicija koja će i dalje sumnjati u evropski raketni sistem odbrane, signalizirajući tako da ukoliko demokrate preuzmu Belu kuću naredne godine plan će biti odbačen. Kongresna opozicija takođe će bodriti Ruse da sačuvaju svoje protivljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari