Američki kongresmeni dovode u pitanje odobravanje sporazum Rusije i SAD o civilnoj nuklearnoj saradnji zbog podrške Moskve iranskim nuklearnim aktivnostima. Američki predsednik Džordž Buš poslao je Kongresu na usvajanje sporazum koji je potpisan prošlog meseca i kojim se omogućuje dvema najvećim svetskim silama da prošire nuklearnu saradnju.

Američki kongresmeni dovode u pitanje odobravanje sporazum Rusije i SAD o civilnoj nuklearnoj saradnji zbog podrške Moskve iranskim nuklearnim aktivnostima. Američki predsednik Džordž Buš poslao je Kongresu na usvajanje sporazum koji je potpisan prošlog meseca i kojim se omogućuje dvema najvećim svetskim silama da prošire nuklearnu saradnju. Sporazum treba da stupi na snagu kasnije ove godine ako ne bude blokiran u Kongresu.
Nije jasno da li ima dovoljno protivnika u američkom zakonodavnom telu da zaustavi njegovo usvanjanje, ali neki članovi Kongresa podstiču Buša da ga povuče,. Vašington veruje da Iran želi da napravi atomsku bombu i kritikovao je Rusiju zbog toga što je isporučila toj zemlji nuklearno gorivo za atomsku centralu po ugovoru vrednom milijardu dolara. Američki podsekretar za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Džon Rud rekao je da je američka zabrinutost oko toga ublažena i da sporazum s Rusijom koji je predat Kongresu na razmatranje omogućuje SAD pristup razvijenoj ruskoj nuklearnoj tehnologiji.
Rud je ukazao i na ekonomski značaj sporazuma koji će kompanijama obe zemlje otvoriti rastuće nuklearno tržište u SAD i ogromna ruska polja uranijuma. Predstavnica Floride iz republkanske stranke Ileana Ros Letinen smatra da ne može da podrži sporazum zato što je Rusija sprečila uvođenje jačih sankcija protiv Irana u Savetu bezbednosti UN zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari