Premijer Indije Manmohan Sing povukao se zajedno sa svojim kabinetom dva dana nakon što je je njegova vladajuća Kongresna partija odnela pobedu na izborima. Sing je održao poslednju sednicu kabineta pre nego što je predao ostavke predsedniku.

Prema sada svim objavljenim podacima, savez pod rukovodstvom Kongresne partije je osvojio 262 poslaničkih mesta. „Ovo je bila poslednja sednica kabineta i usvojili smo odluku da raspustimo donji dom parlamenta Lok Sabha“, rekao je novinarima ministar železničkog saobraćaja Lalu Prasad. Na sastanku je postignuta saglasnost da se ponude ostavke saveta ministara predsedniku Pratibi Devisingu Patilu.

Partija Raštrija džanata dal (RJD) Jadave, koja je pripadala vladajućoj koaliciji u odlazećoj vladi, saopštila je da će ona pružiti podršku vladi pod rukovodstvom Kongresne partije. „Da, bezuslovno podržavamo vladu, a to smo rekli i na sednici“, rekao je Jadav. Nakon sednice, Sing se dovezao do predsedničke palate da se sastane sa predsednikom i preda mu ostavke. Partiji Kongres, koja je sama osvojila 206 mesta, potreban je izvesni broj partnera da bi mogla da obezbedi neophodne 272 poslanička mesta kako bi mogla da formira vladu.

Lideri Kongresne partije već se sastaju sa manjim partijama kako bi obezbedili još nekoliko mesta podrške i mogli da oforme funkcionalnu koaliciju. Kako je najavljeno, predsednik Patil će danas pozvati Singa i pitati ga da formira sledeću vladu. Akcenat se sada pomera na osnivanje kabineta. On je rekao da se nada da će ubediti zvezdu u usponu iz dinastije Nehru-Gandi Raula Gandija da se pridruži kabinetu.

Analitičari tvrde da bi proces formiranja kabineta Kongresa trebalo da teče glatko jer ne mora da se oslanja na hirovite koalicione partnere. Ubedljiva pobeda Kongresa predstavljala je iznenađenje širom Indije, a nade da će biti formirana jaka stabilna vlada su intenzivirane. Nova vlada Indije mora biti sazvana do 2. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari