Konjufca posle posete pritvorenima u Specijalnom sudu – svi su dobro, nezadovoljni sudskim procesom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je danas da su pritvorenici Specijalnog suda u Hagu zdravi, jake volje i stabilni, ali da su nezadovoljni sudskim procesom.

On je danas govorio o svojoj poseti od pre nekoliko dana liderima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se nalaze u pritvoru u Hagu.

„Posetio sam (Hašima) Tačija, (Kadrija) Veseljia, (Jakupa) Krasnićija, (Redžepa) Selimija, a takođe i (Hisnija) Gucatia, (Nazim) Haradinaja i (Pjetera) Šalju. Kao što znate za Saliha Mustafu je to komplikovaniji proces, on je do prije mesec dana bio u izolaciji. Svi koje sam video su veoma zdravi, jake volje i stabilni. Zabrinuti su što se u postupcima čine neki prekršaji za koje ne postoji mehanizam za žalbe“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj sud je apsolutistički i nije pod ničijom kontrolom.

„Zbog toga oni su nezadovoljni, kao i narod Kosova, optužnicama koje ih opterećuju, ostavljajući prostor za inkriminaciju OVK, generalštaba OVK“, rekao je Konjufca.

On je dalje dodao da je reč o sudu kakav se ne sreće nigde u svetu, jer je istakao da je „sui generis“.

„To je po mom mišljenju bila važna i neophodna poseta. Skupština je bila osnivač Specijalnog suda. Ovo je sud kakav nema nigde u svetu, to je „sui generis“. Ovaj sud je osnovan za navodne zločine OVK, to je veliki nedostatak koji smo stalno kritikovali. Na Kosovu se dogodio genocid nad nevinim ljudima. Na Kosovu je ubijeno preko 11 hiljada ljudi. Na Kosovu je silovano oko 20.000 žena, a šteta je više desetina miliona“, rekao je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari