Savjet Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije je na sjednici u ponedjeljak usvojio izvještaj direktora ustanove Abaza Dizdarevića za ovu godinu i donio odluku da konkurs za ovogodišnju nagradu „Risto Ratković“ raspiše u trajanju od 25. februara do 1. jula.


Za nagradu „Risto Ratković“ mogu konkurisati zbirke poezije koje su prvi put objavljene između prošlogodišnje i ovogodišnje manifestacije. Prijedloge mogu slati: izdavačke kuće, institucije, organizacije, pojedinci i autori iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Uz prijavu su dužni dostaviti šest primjerka knjige koju predlažu za nagradu. Na konkurs za nagradu „Ratkovićevih večeri poezije“ za pjesnike do 27 godina potrebno je dostaviti, u šest primjerka, rukopis neobjavljene zbirke poezije potpisan šifrom i sa adresom i rješenjem šifre u posebnom kovertu. Sve prijedloge dostavljati na adresu: Opština Bijelo Polje, ulica Slobode, 84.000 Bijelo Polje, sa naznakom „Za konkurs Ratkovićevih večeri poezije“.

Informacije zainteresovani mogu dobiti na broj telefona +38250 433 090.

– U prethodnoj godini, osim manifestacija Ratkovićeve večeri poezije i Džez festivala, organizovali smo niz programa u saradnji sa domaćim i stranim nevladinim organizacijama, institucijama kulture iz Crne Gore i regiona, od kojih su najznačajniji obilježavanje 200 godina od rođenja Njegoša i 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića. Ove godine, takođe, planiramo još bogatiji program, gdje ćemo, između ostalog, predstaviti eminentne izdavačke kuće sa prostora bivše Jugoslavije, a nastavićemo i prošle godine započeti projekat „Vizuelna poezija“. Takođe, ove godine ćemo se pozabaviti i izdavaštvom, gdje ćemo uz podršku Ministarstva kulture realizovati projekat „Književne paralele – edicija 10“. Naravno, planirali smo da obogatimo program Džez festivala, a na Ratkovićeve večeri poezije ćemo dovesti nekoliko značajnih literarnih imena iz regiona, rekao je Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari