Konkurs za prijem novih pripadnika Kosovske policije: Naročito upućen srpskoj zajednici 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Kosovska policija pre skoro dve godine ostala je bez 550 srpskih policajaca, koji su u znak protesta zbog preregistracije srpskih tablica dali otkaze. Sada je novi konkurs i novi poziv srpskim mladićima i devojkama da se prijave u Kosovsku policiju, piše N1.

Od kada su Srbi kolektivno napustili kosovske institucije, među njima i Kosovsku policiju – na severu je manje policajaca četiri severne opštine.

Zato, najnoviji konkurs Kosovske za prijem novih pripadnika policije, piše N1, poziva naročito srpsku zajednicu da konkurišu za ovaj posao.

„Od 300 i više ljudi, policajaca – samo je 50 Srba. Bolje bi bilo da imamo više, jer mi ćemo da zamenimo naše policajce sa ljudima iz ovog dela, ali policajci su policajci svugde rade svoj posao i nije problem. Za nas je važno da imamo više slučajeva prijavljenih za ovih šest meseci, nego 2022. za prvih šest meseci“, kaže komandir, Veton Eljšani.

Iz vlade kažu da žele da Srbi budu zastupljeni u policiji u multietničkim sredinama, zbog lakšeg razumevanja sa građanima, naročito kada se radi o srpskom jeziku, koji albanski policajci retko govore.

Građani na severu kažu da bi bilo dobro da imaju svoje ljude, međutim, dilema postoji da li će to i da se desi.

Trenutno u policijskoj stanici za region sever smeštenoj na severu Mitrovice ima srpskih policajaca dovedenih iz opština južno od severa, za koje takođe nije bilo lako raditi naročito u vremenima krize, pošto im se pretilo zbog toga što su ostali u kosovskoj policiji.

Prošle godine su na društvenim mrežama čak kružile objave sa imenima i fotografijama Srba koji su zaposleni u Kosovskoj policiji i koji su zbog toga proglašeni izrodima.

N1 podseća da su pripadnici srpske zajednice na severu u Kosovskoj policiji integrisani na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine i većina njih sada ima više od 30 godina.

Oko 550 srpskih policajaca je u novembru 2022. napustilo posao u znak nezadovoljstva na odluku Kosovske vladea o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama u kosovske, ali i zbog odugovlačenja sa formiranjem ZSO.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari