Poslanici Skupštine Srbije u sredu ili četvrtak raspravljaće o predlogu odluke o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović.

Parlamentarci neće ocenjivati njen rad, već će se izjašnjavati o poštovanju odluke najviše sudske instance – Ustavnog suda Srbije, koji je proglasio neustavnom odluku o izboru Mesarovićeve. Predsednica Vrhovnog saveta sudstva neće prisustvovati sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o prestanku njene funkcije.

Inače, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije predložio je juče parlamentu da donese odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović. Za takvu odluku glasalo je devet članova Odbora, dok su tri bila protiv – dva iz DS i jedan iz LDP.

Prestanak funkcije Mesarovićeve predložio je Visoki savet sudstva na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije pošto je ona izabrana na tu funkciju bez prethodnog mišljenja opšte sednice Kasacionog suda.

Mira Ilić, zamenica predsednika Visokog saveta sudstva, rekla je da je Mesarovićeva izabrana pre nego što je izabran i sam sud. „Pored mišljenja nadležnog skupštinskog odbora trebalo je da se pribavi i mišljenje opšte sednice Kasacionog suda, ali pošto Kasacioni sud još nije počeo da funkcioniše, njen izbor je bio u koliziji sa odredbama Ustava“, rekla je Ivićeva, obrazlažući predlog za prestanak funkcije Nate Mesarović i dodala da je Visoki savet sudstva odluku doneo polazeći i od Poslovnika o radu skupštine, u kojem se, kako je navela, analogno primenjuju odredbe za izbor i prestanak funkcije. Poslanik DS Nenad Konstantinović usprotivio se bilo kakvoj raspravi o prestanku funkcije predsednici Vrhovnog kasacionog suda, uz obrazloženje da je tako nešto nemoguće, jer Visoki savet sudstva ne može da podnese takav predlog.

„Ideja je da vi ne možete da smislite i promenite predsednika Vrhovnog kasacionog suda kad vam padne napamet, već jedino da ga razrešite. Da ste podneli predlog za razrešenje, ne bi bilo nikakvih problema, mi bismo o tome raspravljali, ali ne možete da predlažete prestanak funkcije „, rekao je Konstantinović, napominjući da u materijalima za sednicu nije dobio preporuku USS kako da se njegova odluka sprovede, što Ustavni sud često čini.

Zamenica predsednika VSS odbacila je prigovor da je „politika umešana u donošenje odluke o prestanku funkcije“ i podsetila da je ministar pravde član VSS, kao i predsednik skupštinskog Odbora, ali da su svi ravnopravni u odlučivanju. Poslanik LDP Bojan Đurić ocenio je da će prestanak funkcije predsednice VSS Nati Mesarović predstavljati „dodatnu vrstu pritiska ili pucnja u normalno funkcionisanje pravnog poretka“.

Petrović: Ne ocenjujemo rad Mesarovićeve

Predsednik Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da parlament neće ocenjivati rad Nate Mesarović, već će poštovati odluke Ustavnog suda. „Da li će biti rasprave ili ne, zavisi od raspoloženja poslanika. Da sam ja na njenom mestu, ja bih podneo ostavku“, rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari