Grad Požarevac ulaže stalne i sinhronizovane napore kako bi, sa svoje strane, pospešio zapošljavanje i obezbedio što više novih investicija i otvaranje novih radnih mesta. Gradska uprava Požarevac, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, objavila je konkurse za samozapošljavanje građana i za subvencije poslodavcima, koji zaposle osobu sa invaliditetom.

Za ove mere zapošljavanja, ukupno je izdvojeno 5.440.000 dinara iz lokalnog budžeta. Tim povodom razgovarali smo sa zamenocom gradonačelnika Požarevca, Vukicom Vasić. – U cilju unapređenja zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti na teritoriji Požarevca, Gradska uprava je u budžetu za 2011. godinu izdvojila sredstva u iznosu od 5.600.000 dinara za samozapošljavanje i za subvencije poslodavcima koji zapošljavaju lica sa posebnim potrebama, odnosno invalidna lica. Ovim programom, a nakon usvojenog Akcionog plana, gde su ove mere definisane kao prioriteti i ciljevi, objavljen je javni poziv za konkurisanje. Sredstva za samozapošljavanje iznose ukupno 3.200.000 dinara i biće dovoljna za zaposlenje 20 osoba, što znači 160.000 po nezaposlenom licu. Lica koja su nezaposlena a imaju urađen biznis plan i definisane poslove koje mogu sama da obavljaju, a tiču se kupovine opreme i osnovnih sredstava za rad, moćiće da ostvare zaposlenje a pri tome, neophodno je da budu propisno prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje i da završe određene obuke, bilo kod Nacionalne službe za zapošljavanje ili kod neke druge organizacije. Ovo sve u cilju podizanja kompetentnosti za obavljanje sopstvenog biznisa. Pošto su sredstva izdvojena iz budžeta Gradske uprave Požarevac, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, raspisan je javni poziv, za program samozapošljavanja konkurs će trajati 30 dana.

Druga aktivna mera odnosi se na subvencionisano zapošljavanje osoba sa invaliditetom, istakla je Vukica Vasić: – Subvenciju će dobiti poslodavci, pre svega iz oblasti privatnog sektora, koji hoće da zaposle lica sa invaliditetom. Ukupan iznos sredstava za te namene je 2.400.000 dinara, odnosno 240.000 dinara po nezaposlenom licu, što znači da ovaj program obezbeđuje radna mesta za ukupno 10 osoba. Ovaj javni poziv biće otvoren 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari