Konstituisana niška Skupština opštine Crveni Krst: Samo četiri i pet glasova protiv kadrova SNS, GG "Dr Dragan Milić" opet ubacila bele listiće 1Odbormici GG Dr Dragan Milić: Foto Daliborka Alihodžić

Za predsednika Skupštine niške opštine Crveni Krst izabran je Dragan Stanković, iz Srpske napredne stranke, uprkos tome što je opozicija osporila legitimitet ove konstitutivne sednice, jer opozicioni odbornici nisu dobili Statut, Poslovnik o radu i drugi materijal na osnovu kojeg bi odlučivali.

Za Stankovića je glasalo 14 odbornika od ukupno 18 prisutnih.

Četiri odbornika glasala su protiv Stankovićevog izbora.

Tri odbornika Grupe građana „Dr Dragan Milić“ nisu glasali protiv, već su ubacili „bele“, odnosno nepopunjene glasačke listiće, koji su proglašeni nevažećim.

Konstituisana niška Skupština opštine Crveni Krst: Samo četiri i pet glasova protiv kadrova SNS, GG "Dr Dragan Milić" opet ubacila bele listiće 2
Dragan Stanković i Danijela Milićević: Foto Daliiborka Alihodžić

Za zamenika predsednika Skupštine izabran je Aleksandar Krstić.

Stanković i Krstić su i do sada bili na funkcijama na koje su ponovio izabrani.

Sa 13 glasova „za“ za sekretarku Skupštine opštine izabrana je Danijela Milićević, doskorašnja predsednica Gradske izborne komisije u Nišu.

Uprkos prigovorima i žalbama koalicije „Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“, Viši sud u Nišu potvrdio je ukupne rezultate izbora koje je utvrdila GIK.

Koalicija „Biramo Niš“ je nakon toga podnela tri krivične prijave protiv Milošević, navodeći da je zbog nepravilnosti u radu GIK „ozbiljno“ prekršila zakon.

Konstituisana niška Skupština opštine Crveni Krst: Samo četiri i pet glasova protiv kadrova SNS, GG "Dr Dragan Milić" opet ubacila bele listiće 3

„Ja sam razočaran ishodom ovog glasanja. Juče smo imali devet odbornika koji su trebali da glasaju protiv, a šta se dogodilo danas? Gospodin Stanković je postao predsednik Skupštine sa samo četiri glasa protiv. Ja se nadam da će se mediji baviti ovom temom, pošto smo mi iz Ujedinjenih- Nada za Niš bili progonjeni ovih dana (nakon što su u gradskoj opštini Pantelej bili „uzdržani“ prilikom izbora skupštinskih čelnika, prim. aut.)“, rekao je odbornik ove koalicije Bojan Živković.

Nadica Ivković, odbornica Milićeve grupe građana, osporavajući legitimitet konstitutivne sednice, kazala je da je nedostavljanje osnovnog materijala za rad odbornika „povreda njihovog dostojanstva“.
„Nismo glasali- to nije uzdržano- jer nismo dobili Statut i Poslovnik. Kako da, recimo, reklamiramo Poslovnik kada ne znamo kako on zgleda. To što vi tvrdite da su ova dokumenta dostupna javnosti nama ne znači ništa, morali smo da ih dobijemo“, rekla je Ivković.

Odbornica Sunčica Ivanović, iz „Biramo Niš“, kazala je da su imejlom tražili da im ova dokumenta budu dostavljena, ali nisu dobili ni odgovor.

„Svaki materijal o kome se glasa mora da se dostavi, a vi to niste uradili. Gospođa pravnica (Danijela Milićević, prim. aut.) odlično poznaje zakon, ali ga se ne drži, a morala bi“, rekla je ona i poručila da „Nš pripada opoziciji i da će oni to vrlo brzo dokazati“.

One su dobile odgovor da se Statut opštine i Pravilnik o radu mogu naći na veb- sajtu opštine i dostupni su javnosti.

U ovoj opštini, koja ima 21 odbornika, mandate je osvojilo sedam izbornih lista.

Koalicija oko SNS osvojila je 12 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ tri, koalicija “Biramo Crveni Krst” dva, a “Ujedinjeni – nada naroda”, “Glas naroda je snaga naroda”, “Niš, naš grad- Novo lice Srbije” i “A be Niš bre”po jedan mandat.

Miroslav Milutonović ponovo predsednik opštine Crveni Krst

Za predsednika opštine Crveni Krst izabran je Miroslav Milutinović, iz koalicije oko SNS.

Na sednici je izabran i Milutinovićev zamenik kao i pet opštinskih većnika.

Svi izabrani su iz koaliicije oko SNS.

Za njih je od 21 prisutnih odbornika glasalo 13, pet odbornika je glasalo protiv, a četiri pfrazna listića su proglašena nevažećim.

Milutinović je, inače, bio predsednik Skupštine opštine 2014. godine, kao kandidat Socijalističke partije Srbije.

Potom se učlanio u SNS i 2016. izabran je za predsednika opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari