Kontakt centar Vlade za litijum: Zamajavanje naroda ili stvarna pomoć? 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike Emilija Jovanović, foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kontakt centar Vlade Srbije za pitanja o litijumu počeo je sa radom u petak, 9. avgusta, a neke od reakcija javnosti su da vlast ovim potezom simulira dijalog i samo „zamajava“ građane.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, cilj ovog kontakt centra je da spreči širenje dezinformacija o projektu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Kontakt centar će raditi svakog radnog dana od devet do 15 časova, i, kako su najavili iz Vlade, građanima će na raspolaganju biti stručnjaci iz oblasti rudarstva, zdravstva i ekologije, koje mogu dobiti pozivom na broj 0800/37-37-37.

Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Ekološkog ustanka, kaže za Danas da je ovaj kontakt centar samo još jedno „zamajavanje“ građana od strane vlasti.

„Oni ovim pokazuju da im je litijum pomračio um. Idi Amin, koji je bio najveći diktator, odustao bi od iskopavanja litijuma da ovoliki narod izađe na ulice“, kaže Jovanović Ćuta.

On smatra da Vučić i dalje misli da može da izbegne volju naroda na svom putu ka iskopavanju litijuma.

„Ekologija je pred vratima, Vučiću, i sad se suočavaj sa svojim projektima, a to što si se dogovorio sa Rio Tintom, to je samo između vas, to nikakve veze sa građanima nema. Taj kontakt centar je samo još jedan pokušaj ucenjenog čoveka, kao i lekarska komisija,“ poručuje Ćuta.

Vladimir Pajić, poslanik Pokreta slobodnih građana, navodi da je otvaranje kontakt centra samo još jedan pokušaj da se fingira dijalog i „smiri požar koji su sami zapalili.“

„Vlada Srbije hapsi i privodi studente kako bi uplašila ljude i odvratila ih od protesta za zdravu životnu sredinu. Nema tog kontakt centra koji će građanima opravdati korupciju, nesposobnost i bahatost Srpske napredne stranke,“ kaže Pajić.

On je i pozvao na protest protiv litijuma u subotu u Beogradu.

„U subotu na protestu u Beogradu očekujemo jako puno ljudi. Pretnje nas neće uplašiti, jer stojimo odlučno zajedno rešeni da Srbija bude čista, zdrava i bezbrižna zemlja,“ ističe Pajić.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević smatra da je otvaranjem kontakt centra za litijum vlast stala iza kompanije Rio Tinto i projekta Jadar, kao i da se na ovaj način ponašaju kao izvršioci kriznog menadžmenta.

„Ne može se verovati ovoj Vladi da želi da suzbije dezinformacije, jer njena vlast dobrim delom počiva na širenju dezinformacija i bežanju od javne rasprave na javnom servisu i televizijama sa nacionalnom frekvencijom,“ kaže Đorđević.

Ovaj potez Vlade kratko je prokomentarisao i sociolog Jovo Bakić.

„Pokušavaju da odnosima s javnošću kontrolišu štetu, tj. da šminkom sakriju svoje nakazno lice,“ kaže Bakić.

Poziv novinara Danasa zatekao je jednog od autora emisije Marko žvaka, Dušana Čavića, na odmoru na Staroj planini.

„Sada prvi put čujem za to pošto sam na odmoru, ali najiskrenije ću ih kontaktirati koliko danas da mi sve lepo objasne o litijumu, pošto sam prilično neinformisan,“ kaže Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari