Na Staroj i Novoj Detelinari Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ postavilo je 50 novih podzemnih kontejnera. Vrednost projekta koji finansira Grad Novi Sad je 27 miliona dinara, a u gradu je trenutno postavljeno 205 podzemnih kontejnera.

– Po ugledu na mnoge evropske gradove, Novi Sad ima sve više podzemnih kontejnera. Odlučili smo se da novih 50 postavimo na Staroj i Novoj Detelinari zato što „Čistoća“ u ovaj deo grada nije investirala deset godina, a postojeći kontejneri bili su dotrajali i oštećeni. Apelujemo na građane da sav kućni otpad, pa samim tim i PET ambalažu, odlažu u podzemne kontejnere – rekao je pomoćnik Gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku Vladimir Jelić.

Problem sa prethodno postavljenim spremištima za PET ambalažu je činjenica da su konstantno bili uništavani i da je ambalaža iz njih odnošena, što je uzrok velike štete koju trpi JKP „Čistoća“. Direktor ovog preduzeća, Vladimir Zelenović, istakao je da je protiv NN lica podneta krivična prijava zbog krađe i uništavanja PET spremišta.

– „Čistoća“ je na lokacijama gde su postavljeni podzemni kontejneri povukla iz upotrebe PET spremišta jer su ih organizovane grupe uništavale i krale plastiku. Grad intezivno radi na rešavanju ovog komunalnog problema, pa je Čistoća podnela i krivičnu prijavu protiv NN izvršioca, koji svakodnevno na teritoriji Grada Novog Sada oštećuju i uništavaju PET spremišta, a njihov sadržaj, kradu u ukupnoj dnevnoj količini od 2.5 tone PET ambalaže i pet tona kartona, nanoseći našem preduzeću višemilionsku štetu po ovom osnovu. Cilj našeg preduzeća je da sve korisne sirovine vraćaju procesom reciklaže u upotrebu i smanjuje količina odloženog otpada na gradskoj deponiji – kazao je Zelenović.

Iz „Čistoće“ su saopštili da će nastavak projekta postavljanja podzemnih kontejnera u Novom Sadu zavisiti od finansijskih mogućnosti tog preduzeća. Značaj i prednosti podzemnih kontejnera u odnosu na obične, pored lepšeg izgleda je činjenica da su oni funkcionalniji. Jedan podzemni kontejner menja četiri obična, i njihovom postavkom sprečava se rasipanje smeća, smanjuje se širenje neprijatnog mirisa i izbegava narušavanje izgleda gradskih ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari