Tokom trajanja vanredne situacije usled poplava, blokovi u Termoelektrani „Kostolac A“ i Termoelektrani „Kostolac B“ radile su kontinurano. Direktor Direkcije za proizvodnju električne energije, Zoran Stanojević, naglašava da su preduzeti napori dali rezultate: – Uprkos nezapamćenim vremenskim prilikama i zahvaljujući velikom zalaganju i požrtvovanju radnika uspeli smo da u najtežim trenucima ostvarujemo naše radne zadatke.

Kostolačke termoelektrane su protekle sedmice pokazale visok nivo pouzdanosti u svom radu i proizvodnja električne energije tekla je bez prekida.

Od početka godine do 26. maja u PD „TE – KO Kostolac“ je proizvedeno oko 2.108.358 megavata električne energije. Blok B2 je ostvario proizvodnju koja iznosi oko 1.264.320 megavata a blokovi A1 i A2 oko 844.038 megavata. Posmatrajući ostvarene proizvodne rezultate u maju, planirane količine energije za ovaj mesec biće premašene u TE „Kostolac A“, rekao je direktor Stanojević: -U TE „Kostolac A“ ostvarujemo izuzetno dobre rezultate. Blok A2 sada radi sa 210 megavata snage, dok na bloku A2 proizvodimo električni energiju sa 98 megavata, što je sve iznad dnevnih planova. Blokovi u TE „Kostolac A“ bili su problematični zbog rezerve uglja na deponji ovog postrojenja, koje su mogle trajati najviše 8 dana. Probleme je stvarao trakasti transporter koji doprema ugalj u ovu elektranu sa PK „Drmno“. Žila kucavica u snabdevanju blokova Termoelektrane „Kostolac“ A u Kostolcu, transporter UZ, protekle nedelje je bio potopljen do 23.maja, kada je ponovo osposobljen za rad. U periodu kada transporter nije funkcionisao, zarad sigurnosti PD „Autotransport“ je dnevno kamionima prevozio i do 3.900 tona dnevno uglja i osiguralo da blokovi A1 i A2 ne ostanu bez lignita. -Naše privredno društvo je preduzelo sve mere da ni kop ni elektrane ne prestanu sa radom, odredili smo tačke odbrane koje moraju biti sačuvane. Najniže tačke oko TE „Kostolca B“ su razvodno postrojenje od 400 kV i 110 kV, jer odbrana ovog postrojenja jeste bila preduslov za rad bloka B2, naglasio je direktor Stanojević. Rok za završetak revitalizacije bloka B1 jeste počrtak decembra. Ovo je kapitalna investicija koja će omogućiti da Termoelektrana „Kostolac B“ radi pouzdano sa snagom koja je i predviđena prilikom izgradnje. Direktor Stanojević ukazuje da se radi o složenom tehničkom zahvatu, koji se planira detaljno i zahteva maksimalnu koordinaciju svih aktera, imajući u vidu da se radi o poslu koji pripada Prvoj fazi međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima.

Blok B2 ponovo na mreži

Proizvodnja električne energije na bloku B2 pokrenuta je 7. maja. Blok B2 je sinhronizovan oko 10 časova tog dana na elektroenergetsku mrežu. Sve se odvijalo po planu i snaga bloka B2 se postepeno povećavala, rekao je direktor Termoelektrane „Kostolac B“ Dragan Živić: -Kotao bloka B2 je pokrenut je ujutru a u popodnevnim satima ovaj termokapacitet dostigao je punu snagu. Krajem aprila usled havarije na transformatoru 2AT zaustavljen je blok B2. Zato smo transformator 2AT sa bloka B2 izmestili u dvorište termoelektrane a transformator 1AT sa bloka B1 premestili i koristimo ga umesto havarisanog. Korišćenje transformatora 1AT je privremeno rešenje, a do decembra, kada kreće sa radom blok B1, biće realizovano i dugoročno rešavanje ovog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari