Vlasti u Iranu organizovaće okupljanje protiv lidera opozicije na kojem će građani izraziti svoje nezadovoljstvo njihovim akcijama, javila je juče državna televizija. Kako se navodi u saopštenju Saveta za koordinaciju islamske propagande koja organizuje vladine proteste u Iranu, demonstracije protiv lidera opozicije Huseina Musavija i Mehdi Karubija će biti održane u petak.


„Narod u Teheranu će u petak, nakon molitve, masovno učestvovati na manifestaciji da bi izrazio ljutnju i mržnju zbog strašnih krivičnih dela koje su počinili lideri opozicije i njihovi licemerni saveznici“, navodi se u saopštenju Saveta. Vlasti u Iranu opozicioni pokret nazivaju Pokretom pobune, a pod njihovim „licemernim saveznicima“ podrazumevaju najveću naoružanu opozicionu grupu, Mudžahedine naroda, ukazuje AFP. Predstavnici iranske opozicije sukobili su se juče sa pristalicama vlasti na sahrani jedne od žrtava antivladinih protesta. Dvoje ljudi poginulo je u ponedeljak u Teheranu za vreme antivladinih protesta.

Husein Musavi i Mehdi Karubi pozvali su juče u odvojenim porukama vladu da „sluša glas naroda“. „Upozoravam vas, otvorite uši i slušajte glas naroda dok još nije kasno“, napisao je u Mahdi Karubi u svojoj poruci vlastima objavljenoj na njegovom sajtu. On je, aludirajući na skorašnje događaje u Egiptu i Tunisu, poručio iranskim vlastima da treba da imaju na umu kako je prošla vlast koja se otuđila od naroda. „Ja sam vojnik već 50 godina i spreman sam da platim koliko god treba“, istakao je Karubi u trenutku kada vlast u Iranu sve češće govori o neophodnosti „strogog kažnjavanja“ šefova opozicije.

Bivši premijer Irana i jedan od sadašnjih lidera opozicije Husein

Musavi pozdravio je u svom saopštenju preoteste održane u ponedeljak i rekao da je to veliki uspeh iranskog naroda. On je odbacio optužbe vlasti da je iranska opozicija povezana sa inostranstvom i kritikovao SAD koje, kako je naveo, pokušavaju da profitiraju od protesta u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari