Predsednik Fudbalskog kluba Partizan Dragan Đurić ostao je na svojoj poziciji iako mnogi navijači crno-belih to nisu želeli. „Rat“ u zimskom periodu u Humskoj između sportskog sektora i uprave kluba odneli su favoriti u takvim okolnostima. Smenjeni su sportski direktor Mladen Krstajić i trener Aleksandar Stanojević, a vrhuška kluba ostala je nepromenjena. Prvi čovek Partizanove fudbalske porodice odlučio je da ne oprosti svojim doskorašnjim saradnicima istupanje u javnosti bez prethodnog aminovanja.


Đurić se, posle dogovora sa svojim istomišljenicima koji su članovi Upravnog odbora, odrekao njihovih usluga, kao što je ranije učinio i sa Gordanom Petrićem, Zoranom Mirkovićem, Slavišom Jokanovićem, Goranom Stevanovićem i Nenadom Bjekovićem. Đurić je izabran za predsednika kluba 23. jula 2008. godine, a krajem 2009. je svoju snagu potvrdio i pobedom na izborima kada je za protivnika imao Sava Miloševića, koji je dobio samo jedan glas. U Partizan je došao još 1978. godine, a do sada je bio član Skupštine u tri mandata, član klupskih komisija i potpredsednik kluba.

Uz ime Dragana Đurića povremeno se dodaje i epitet „kontroverzni biznismen“, najviše zbog sumnji u poreklo kapitala kojim je stvorio svoju „imperiju“. Iako je kompanija Zekstra počela da radi znatno ranije, pravi zamah dobila je 90-ih, u vreme Milioševićeve vlasti, kada se pod povoljnim uslovima uselila u poslovni prostor koji je imao hrvatski Varteks. Deceniju kasnije, Đurić se pominje i u poslovima s Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, koji je prema nekim navodima jedno vreme bio i suvlasnik Zekstre, a zajedno su, prema spekulacijama, osnovali Novu banku u Banjaluci.

Pod lupom javnosti povremeno je i činjenica da je Đurić nemali broj firmi u Srbiji i BiH kupio u privatizaciji. On je sam tvrdio da novac potiče iz profita Zekstre, a oni sumnjičaviji odgovarali su da „tog novca u tekstilu nema“. Zekstra je vlasnik novosadskog Noviteta, beogradskih knjižarskih preduzeća Šumadija i Savremena, kao i izdavačkog preduzeća Nolit, a u njegovom vlasništvu je i Veterinarski zavod „Zemun“, fabrika jestivog ulja u Gradištu, beogradska Optika, dok je sa Deltom kupio i banjalučku Bosku. Zekstra je generalni zastupnik brendova Diesel, Max mara, Max&Co i Weekend.

Dragan Đurić će danas duvati rođendanske svećice. Rođen je pre tačno 58 godina u Derventi. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari